Natuurfotografie in Noord-Holland

Leo Hofland
© Dutchphoto

Fotograferen in de afwisselende Noord-Hollandse natuur

Natuurfotografie is een van de meest snelst groeiende hobby's in Nederland. Elke dag trekken duizenden mensen met een camera de natuur in. Dat levert prachtige plaatjes op! Van rustgevende mistige landschappen in de vroege ochtend tot spectaculaire actiefoto's van dieren. Als fotograaf kun je die bijzondere momenten en ontmoetingen voor altijd vast leggen. En delen met andere liefhebbers. Dus pak je fototas en statief en ga mee op ontdekking in de Noord-Hollandse natuur. Er is nog zo veel te zien!

Met 96 natuurgebieden bieden we fotografen een oneindig aanbod aan mooie onderwerpen. Alle typische Noord-Hollandse landschappen zijn vertegenwoordigd; duinen, bossen, wadden, weilanden, moerassen, etc. Het grootste deel van onze terreinen is vrij toegankelijk voor publiek. Vanaf de wandel- en fietspaden kun je prachtige foto's maken. In het Ilperveld en de Eilandspolder kun je ook met een bootje het water op! Voor vogelfotografen bieden we een aantal kijkpunten, zodat je afgeschermd vogels kunt fotograferen en in de Balgzandpolder is zelfs een verzonken vogelfotohut te huur.

Onze natuurgebieden in Noord-Holland

Wildrijk

Het Wildrijk ligt in de kop van Noord-Holland, tussen de bollenvelden. In het voorjaar bloeien hier duizenden boshyacinten. Een kans om dromerige landschappen te fotograferen of kleurrijke close-ups te maken van de vele bloemen.

Bekijk gebied
Het Wildrijk
© Ronald van Wijk

Buitenplaats Leyduin

Buitenplaats Leyduin is een van de mooiste bossen in Noord-Holland. In het najaar ziet het natuurgebied er spectaculair uit met intense herfstkleuren, vele paddenstoelen en oneindige bomenlanen. Ideaal voor landschaps- en macrofotografen.

Bekijk natuurgebied
Belvedere Leyduin
© Ronald van Wijk

Te huur: vogelfotohut voor wad- en watervogels

Aan de rand van de Waddenzee bij Den Helder ligt de eerste hut in Nederland voor het fotograferen van wad- en watervogels. De hut is verzonken zodat je op ooghoogte en soms van erg dichtbij vogels kunt fotograferen. Met grote kans op kluten, visdieven, bergeenden maar ook lepelaars, oeverlopers, groenpootruiters en eenden. De prijs (vanaf € 25,-) varieert per seizoen en donateurs krijgen korting. Je kunt de hut één dag met maximaal twee personen gebruiken. Hans Peeters en Rob Kempers  hebben hun ervaringen met de vogelfotohut uitgebreid beschreven in de rubriek 'de fotohut van de maand', inclusief foto's en video. 

Bekijk data en prijzen

Lepelaars voor de vogelfotohut / Hans Peeters
© Hans Peeters
Doordat de fotohut is verzonken kun je wad- en watervogels op ooghoogte fotograferen, soms van heel dichtbij.

Help mee de natuur te beschermern

Ben je ook een liefhebber van fotograferen? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige landschappen, vogels en planten te beschermen voor de toekomst. Word Beschermer en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met Natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand

Bekijk de voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

We beheren 100 Noord-Hollandse natuurgebieden. Met jouw bijdrage houden we ze in topconditie en beschermen we de planten en dieren die er leven.
Bosanemoon
© Ronald van Wijk

Smit in beeld

Workshops natuurfotografie: 10% korting voor donateurs

Natuurfotografen Jan & Mart Smit verzorgen workshops en cursussen (natuur)fotografie voor zowel beginners als gevorderden. Er is een basiscursus  (vier lessen) en een aantal thema workshops op inspirerende natuurlocaties. De groepen zijn klein (max. 8 personen) met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Je ontvangt 10% korting op alle workshops. Dit aanbod geldt niet voor de photo tour.

Bekijk workshops
Smit in Beeld

Gedragscode voor natuurfotografen

Soms laten natuurfotografen zich wel eens meeslepen in hun zoektocht naar een perfecte foto. En levert hun gedrag schade op voor de natuur. Voor fotografen gelden in onze natuurgebieden dezelfde regels als andere bezoekers. Dus vragen we je om netjes op de paden te blijven en gepaste afstand te houden van dieren. Onthou dat je te gast bent in de natuur en toon respect voor de planten en dieren die er leven. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het gaat wel eens fout. Om die reden is door het radioprogramma Vroege Vogels een gedragscode voor natuurfotografen opgesteld. Deze code moet natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie stimuleren. Zo moet het voor amateur en professional duidelijker worden waaraan ze zich moeten houden. Als natuurorganisatie sluiten we ons daar graag bij aan.

Bekijk de gedragscode van Vroege Vogels 

Ilperveld

'Dit prachtige gebied heeft mijn hart gestolen.'

Simone Opdam is een enthousiaste natuurfotograaf uit Waterland. Ze schreef op natuurfotografie.nl een prachtig artikel over haar ervaringen in het Ilperveld. Dit is een van onze mooiste natuurgebieden waar voor iedere fotograaf iets te vinden is. Van kleurrijke orchideeën en zonnedauw tussen de dikke kussens veenmos tot roofvogels en weidevogels in de lucht.

Lees artikel met foto's
Ilperveld vanuit de lucht
© Niels Hogeweg
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.