Hempolder en Alkmaardermeer

Weilanden
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Hempolder
© Ronald van Wijk
Weilanden

Weidevogelparadijs aan de rand van het Alkmaardermeer 

Even voorbij de drukte van de A9 en watersportend Akersloot liggen een paar landelijke gebieden met een zeer aparte sfeer. Rietkragen en dijkjes belemmeren het directe zicht op het druk bezeilde Alkmaardermeer. Het gaat om de Hempolder en Dorregeesterpolder bij Klein Dorregeest en de Klaas Hoorn en Kijfpolder ten zuidoosten van Akersloot. Die kant van het Alkmaardermeer is een ware weidevogelhemel. Grutto, kievit, tureluur, slobeenden en krakeenden zijn hier volop te zien en soms zelfs nog wat kemphanen. In het rietland is heemst te vinden, eigenlijk een brakwaterplant. Ook vindt u hier welriekende nachtorchissen die 's nachts volop geuren. In het Alkmaardermeer zwemmen 's winters duizenden smienten, die zich nu en dan in grote wolken boven het water verheffen.

Vanaf Klein Dorregeest brengt een doodlopend polderweggetje je naar onze werkschuur. Vanaf hier kan je per fiets of liever nog te voet het vlakke land in om een kijkje te nemen in de vogelkijkhut*. In het voorjaar wandel je hier echt te midden van veel weidevogels. 

Het Alkmaardermeer is samen met het Uitgeestermeer een restant van een oude veenrivier die vanaf de Schermer stroomde en die uitkwam op het Oer-IJ, dat bij Castricum in zee uitmondde. Toen dat vlak voor het begin van de jaartelling verzandde, begon de rivier steeds meer op een meer te lijken. De bewoners aan de oevers van die "Alkmaardermeerrivier" exploiteerden het veen rond het meer en ontwaterden het, zodat het inklonk en steeds lager kwam te liggen. 

*In het voorjaar van 2020 is de hut helaas gesloten, vanwege de coronamaatregelen.

Tureluur

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.