Periodiek schenken

Noordduinen / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

Schenken met belastingvoordeel

De Nederlandse overheid heeft het periodieke schenken aan goede doelen nog aantrekkelijker gemaakt. Niet alleen zijn de giften volledig aftrekbaar van de belasting, het afsluiten van een periodieke schenking is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Zo is de tussenkomst van een notaris niet meer noodzakelijk en kan een periodieke schenking onderhands worden geregeld via een eenvoudige overeenkomst. Geen wonder dat steeds meer donateurs voor een periodieke schenking kiezen. De voordelen spreken voor zich!

Wat is een periodieke schenking?

Met een periodieke schenking steun je het werk van stichting Landschap Noord-Holland voor de periode van minimaal vijf jaar. Het grote verschil met een standaard gift of Beschermerschap, is dat het volledige bedrag aftrekbaar is van de belasting. Zo kun je honderden euro’s besparen. Het biedt zelfs de mogelijkheid om Landschap Noord-Holland extra te steunen, zonder dat je meer betaalt. Om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel, wordt jouw gift vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.

Doneren met belastingvoordeel. Een rekenvoorbeeld

Stel, je bent donateur en geeft nu € 100,- per jaar. Maak je daar een periodieke schenking van, dan is de volledige gift aftrekbaar van de belasting (in dit voorbeeld tegen 42%). De schenking kost je op deze manier slechts € 58,- per jaar. Wil je het belastingvoordeel volledig ten goede laten komen aan Landschap Noord-Holland? Dan kun je jaarlijks € 173,- schenken, terwijl je zelf nog steeds € 100,- netto betaalt. Dankzij het belastingvoordeel ontvangt Landschap Noord-Holland een hogere gift over een langere periode. Om het persoonlijk belastingvoordeel te berekenen, kun je de schenkcalculator gebruiken.

Yvonne en Jan Arie

'Een telefoontje was genoeg om het in gang te zetten'

Zo vaak ze kunnen, wandelen en fietsen Yvonne Huisman en Jan Arie Koolaard in de natuur. In hun omgeving moest veel natuur wijken voor bebouwing en veroorzaken buitenconcerten regelmatig lawaai. ‘De stilte is niet meer’ zegt Yvonne. ‘Kievit, grutto, groene specht: ze zijn verdwenen of sterk verminderd. We moeten doen wat we kunnen om te behouden wat er nog is. Een organisatie als Landschap Noord-Holland kan dit beter beïnvloeden dan een individu.'

Yvonne Huisman en Jan Arie Koolaard
© Dutchphoto

Zo geregeld met formulieren Belastingdienst

Het afsluiten van een periodieke schenking is makkelijk. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal formulieren opgesteld. Je kunt deze documenten als PDF (digitaal in te vullen) hieronder downloaden of neem even contact op met onze donateursservice op tel. 088 – 00 64 400. Zij sturen graag alle benodigde informatie toe en kunnen uitleg geven bij het invullen. Van elk formulier bestaan twee exemplaren; één voor jou als schenker en een exemplaar voor onze administratie.

  • Overeenkomst
    In de overeenkomst wordt o.a. vastgelegd hoe hoog de jaarlijkse gift is, welke looptijd de overeenkomst heeft en wanneer de eerste uitkering plaatsvindt. Je kunt ook aangeven in welke gevallen de overeenkomst automatisch eindigt, bijvoorbeeld bij overlijden of wanneer je je baan verliest.

  • Betaalvolmacht
    Met dit formuleer machtig je Landschap Noord-Holland om de termijnbedragen van het jaarlijkse giftbedrag automatisch af te schreven. Dit kan maandelijks, per kwartaal, half jaar of jaar. Je kunt uiteraard ook zelf de gift overmaken op onze rekening IBAN NL28 RABO 0119 139510. Zorg dat de jaarbijdrage uiterlijk op 31 december op onze rekening staat. Anders vervalt het recht op volledige belastingaftrek.

Je vult de formulieren in, ondertekent alle exemplaren en stuurt deze in een envelop zonder postzegel naar Landschap Noord-Holland, Antwoordnummer 85127, 1850 VA Heiloo. Landschap Noord-Holland vult op de overeenkomst aan en stuurt een exemplaar retour. Bewaar de documenten in je eigen administratie.

Marion Scherphuis / Cees de Jonge
© Cees de Jonge
Boswachter Marion Scherphuis van team Buitenplaatsen en Forten: 'Met jouw bijdrage beschermen we 96 Noord-Hollandse natuurgebieden. Alvast hartelijk dank voor je steun!

Ilse Miedema

Functie

Hoofd Communicatie & Marketing

De prachtige natuur en het veelzijdige landschap waar Ilse zich voor inzet, geeft haar enorm veel energie en voldoening. Het werk loopt uiteen van strategisch overleg over maatschappelijke vraagstukken tot persoonlijke gesprekken met natuurliefhebbers die Landschap Noord-Holland een warm hart toe dragen. 

Neem contact op
Ilse Miedema / Cees de Jager
© Cees de Jager
Magazine nr. 1 - 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven