Amsterdam Wetlands: internationale allure

Project
Luchtfoto Ilperveld
© Jan Tuijp

Nederland Waterland

Het best bewaarde geheim van Amsterdam? Het indrukwekkende polder- en moerasland ten noorden van de stad: Laag Holland. Een bijzonder gebied met historische dorpjes, spannende sloten en meren, en natuurparels met veel water- en weidevogels. Dé plek om het drukke stadsleven te ontvluchten en wandelend, kanoënd, fietsend of rollerbladend inspiratie en frisse lucht op te doen. Of om als toerist Nederland waterland te leren kennen.

12.000 ha natuur als groene achtertuin van Amsterdam

Dit is een gebied met internationale allure. Het kent maar liefst 12.000 hectare natuurgebied. De gebieden liggen versnipperd en zijn in handen van verschillende terreinbeheerders. Op ons initiatief is samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Recreatie Noord-Holland een overall visie en aanpak voor het gebied ontwikkeld. Goed afgestemd water- en natuurbeheer en slimme recreatiemogelijkheden, naar draagkracht van het gebied, maken straks van Amsterdam Wetlands de groene achtertuin van Amsterdam. Nu is Amsterdam erg druk en er is echt actie nodig om de leefbaarheid in de stad te beheersen. Natuur kan zo een stadsprobleem helpen oplossen.

De vier belangrijkste ingrediënten die deel uitmaken van onze visie voor Amsterdam Wetlands:

  1. Natuurgebieden bereikbaar en beleefbaar (veelkleurig landschap) maken voor stadsbewoners.
  2. Behoud veenlandschap met streekidentiteit.
  3. Goede zorg voor unieke leefgebieden.
  4. Realiseren van een groot aaneengesloten robuust natuurgebied

 

Ilperveld vanuit de lucht
© Niels Hogeweg
Luchtfoto Ilperveld

Saline Verhoeven

Functie

Projectleider

Saline Verhoeven houdt zich als landschapsarchitect bezig met gebiedsontwikkeling, gebiedsprocessen- en strategieën, maar ook ontwerpend onderzoek en water vraagstukken.

Neem contact op
Saline Verhoeven
magazine nr. 2 - 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In ons magazine lees je alles over weidevogels, orchideeën en nog veel meer. Met wandelroute (10 km) in Westfriesland.