Kinderactiviteiten in de natuur

Survivaltocht
© Wim Apswoude

Buiten spelen in de Noord-Hollandse natuur

De Noord-Hollandse natuur is één grote buitenspeelplaats. Vol met spannende verhalen en ontdekkingen. Een plek waar kinderen hun energie kwijt kunnen, plezier maken en iets leren over de prachtige wereld waarin ze leven. Buiten zijn helpt kinderen in hun ontwikkeling. Dat is inmiddels wel gebleken uit alle onderzoeken. Het prikkelt hun zintuigen en verbetert de motoriek. Bovendien maak je buiten sneller vriendjes dan thuis op de bank. Dus trek je schoenen aan want het is tijd om de natuur in te gaan!

Onze boswachters en gidsen organiseren regelmatig activiteiten voor kinderen. Ga je liever zelf met de kinderen op pad? Download dan alvast thuis onze Opstapp-app (voorheen de speurneus-app) en ontdek samen een natuurgebied. Breng een bezoek aan Buitenplaats Leyduin en ga op Expeditie. Of huur een fluisterbootje in het Ilperveld en vaar met z'n allen door dit prachtige eilandenrijk bij Amsterdam. Voor scholen bieden we in twee natuurgebieden de mogelijkheid om met de klas de natuur in te gaan. Een ervaring die ze nooit meer vergeten!

Vind een activiteit voor kinderen

Expeditie Leyduin

De boswachters van de Buitenplaats creëerden een interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. Onderweg ontvang je vragen via je mobiel, maar doe je ook allerlei leuke opdrachten in de natuur. 

Lees meer
Expeditie Leyduin
© Yorinde Diepstraten

Speuren met Opstapp-app

In vijf natuurgebieden kunnen kinderen met de Opstapp-app zelf struinen en vinden ze vragen onderweg. Samen kom je op de mooiste plekjes en leer je ook nog wat over de planten en dieren die er leven. Een aanrader voor kinderen en leergierige volwassenen.

Bekijk routes
Opstapp-app
© Dutchphoto

Op excursie met gids of boswachter

Lijkt het je leuk om samen met je (klein)kinderen iets te leren over de natuur? Meld je dan eens aan voor een excursie met een van onze gidsen. Een ideale kans om kennis te maken met de mooiste gebieden in Noord-Holland. Onze gids vertelt je meer over de bijzondere planten en dieren die je onderweg tegenkomt. Leuk, ontspannend én leerzaam tegelijk dus. Er zijn tientallen excursies, verspreid over de hele provincie. Een deel wordt speciaal voor kinderen georganiseerd, zoals waterbeestjes zoeken of de survivalexpeditie op Buitenplaats Leyduin. Dan kun je als ouder gratis mee. Andere excursies zijn leuk voor het hele gezin, zoals de vaarexcursies in de Eilandspolder of het speuren naar wild in de schemering. Je betaalt een kleine vergoeding (vanaf € 7,- per volwassene en € 3,- per kind). Als donateur ontvang je een flinke korting op alle excursies.

Bekijk alle excursies

Jeugd excursie eendenkooi / Dutchphoto
© Dutchphoto
Op zoek naar vleermuizen tijdens een jeugdexcursie in Eendenkooi 't Zand

Help mee natuur te behouden

Wil je ook dat de Noord-Hollandse natuur voor de toekomst behouden blijft?  Dat onze (klein)kinderen nog lang kunnen genieten van de bijzondere dieren die er leven? Help ons om de natuur te beschermen en word Beschermer. Binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met Natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand

Bekijk de voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

In totaal beheren we 100 natuurgebieden. Met jouw bijdrage kunnen we ze goed onderhouden, toezicht houden en excursies organiseren.
Kind in kijkhut
© Dutchphoto

NEDERLANDSE JEUGDBOND VOOR NATUURSTUDIE

50% korting activiteiten en kampen

De NJN is dé vereniging voor jongeren tussen de 11 en 25 jaar die graag de natuur in gaan en willen weten wat ze daar zien. De leukste manier om dat te doen is natuurlijk door op kamp en excursie te gaan! Zo kan je veel zien en te weten komen over de natuur. Met de Natuurpas profiteer je van 50% korting op de natuuractiviteiten en zomerkampen. Vul je Donateursnummer in bij jouw aanmelding.

Bekijk programma
Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie

Schoolexcursies: met de klas de natuur in

Wil je met de klas de natuur in?  Bij informatiecentrum 't Kuitje in Den Helder gaan groepen mee het wad op. Hier leren ze van alles over vogels, zeehonden en het rijke leven in de wadbodem. Leerlingen doen zelf opdrachten, spelen een zeeroverspel, maken gipsafdrukken en nog veel meer. Er zijn programma's van groep 3 t/m groep 8. De schoolexcursies worden georganiseerd door de Waddenvereniging en zijn te boeken via het informatiecentrum.

In het Ilperveld (vlakbij Amsterdam) stappen we met leerlingen op de boot en gaan we op ontdekkingstocht op het water. Na de korte vaartocht zijn er vier programma's beschikbaar: waterbeestjes, vogels, het ontstaan van het Ilperveld of flora en fauna. De schoolexcursies (maximaal 30 kinderen) kunnen geboekt worden in de periode maart tot eind september op werkdagen van 10.00-12.00 of van 13.00-15.00 uur. Leerlingen vanaf groep 5 van het basisonderwijs en alle klassen van het voortgezet onderwijs zijn welkom.

Programma schoolexcursies in het Ilperveld

Boswachter Kees tijdens excursie
© Wim Apswoude
Boswachter Kees Perquin, team Buitenplaatsen & Forten: 'Op Buitenplaats Leyduin organiseren we survivalexpedities voor kinderen. Ze leren een hut bouwen, eten & drinken te vinden en niet te verdwalen in het grote bos.'
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven