Wandelen in Noord-Holland

Activiteiten wandelen herfst
© Wouter Pattyn / Buiten-beeld

De mooiste wandelroutes door de Noord-Hollandse natuur

Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek de veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.

We hebben tientallen wandelroutes voor je klaar staan. Zowel binnen onze eigen natuurgebieden als ver daarbuiten. Er is voor iedereen wel een route te vinden. Voor doorgewinterde wandelaars die lange afstanden willen lopen, maar ook voor mensen die een klein ommetje willen maken. De meeste wandelroutes zijn gemarkeerd in het veld. Anders biedt een duidelijke routebeschrijving (pdf) uitkomst: je kunt deze gratis downloaden. Wil je met het gezin op pad? We hebben een aantal spannende speurtochten in onze app beschikbaar.

Alle wandelroutes

Buitenplaatsenpad (van 4,6 tot 17 km)

Het Buitenplaatsenpad is een unieke wandeling langs de historische buitenplaatsen en eeuwenoude natuur in Zuid-Kennemerland. De route bestaat uit vier wandelingen die los of met elkaar te combineren zijn. Nu ook met GPX-bestand.

Lees meer over de route
Belvedere leyduin
© Ronald van Wijk

Wandelroute rond kasteel Marquette (9 km)

De wandeling voert je in een rondje om kasteel Marquette. Onderweg kom je weidse graslanden met weidevogels en een nieuwe waterberging tegen. Nu ook met GPX-bestand.

Lees meer over de route
Kasteel Marquette
© C.Laarhuis

Gratis tekenpas

Veilig de natuur in met je eigen tekenpas

Kom je regelmatig buiten? Hou je van wandelen in de natuur? Dan is het is wel opletten voor teken! Deze kleine beestjes houden zich schuil in struiken en gras en kunnen veel ellende veroorzaken. Met een tekenpas verwijder je teken in een soepele handbeweging. Zonder risico op de teek samen te knijpen of te verdraaien. Vraag snel jouw eigen pas aan.

Vraag tekenpas aan
Tekenpas

Help mee wandelpaden te behouden

Ben je ook een wandelliefhebber? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige wandelpaden en routes in Noord-Holland te behouden voor de toekomst. Word donateur en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met natuurpas, magazine én wandelgids.

Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand.

Bekijk alle voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

Met jouw donatie zorgen we o.a. voor goede bewegwijzering, worden wandelpaden over dijken gemaaid en maken we rustplekken onderweg.
Wandelaars Huisduinen

Wat wij doen voor wandelaars

Elke dag ontvangen we duizenden bezoekers in onze natuurgebieden. De meeste mensen komen er om een wandeling te maken. Als gastheer willen we iedereen een plezierige wandelervaring bieden. Dus zorgen voor een goed onderhoud van onze wandelvoorzieningen. Of het nu gaat om markering van de routes op paaltjes of het tijdig vervangen van overstapjes, houten bruggetjes of informatiepanelen. Wil je onderweg even rusten? We plaatsen bankjes en picknicktafels, zodat je kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe routes. Soms voor publicatie in ons magazine. Deze beschrijvingen (inclusief handige plattegrond) kun je downloaden op onze website. We maken ook routes voor opdrachtgevers. Zo hebben we recent nog voor de gemeenten in de IJmond een aantal prachtige wandelingen mogen ontwikkelen. Samengevat zijn onze belangrijke aandachtspunten:

  • Onderhoud van wandelvoorzieningen in onze natuurgebieden, zoals bewegwijzering en rustplekken
  • Ontwikkeling van nieuwe wandelroutes en -netwerken (o.a. het IJmondpad en Waddenwandelen)
  • Delen van routebeschrijvingen met kaart in ons magazine, wandelgids en nieuwsbrieven.
Kees Perquin
© Cees de Jonge
Boswachter Kees Perquin, Team Buitenplaatsen en Forten: 'We controleren regelmatig of onze wandelpaden nog veilig zijn. Vooral na een storm verwijderen we bomen en takken om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren'.
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Wildrijk in de herfst

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. In deze editie lees je onder andere over onze eerste aankoop, meer dan 80 jaar geleden, het Wildrijk. Benieuwd? Vraag dan eenmalig gratis ons magazine aan.