Wandelen in Noord-Holland

Activiteiten wandelen herfst
© Wouter Pattyn / Buiten-beeld

De mooiste wandelroutes door de Noord-Hollandse natuur

Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek de veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.

We hebben tientallen wandelroutes voor je klaar staan. Zowel binnen onze eigen natuurgebieden als ver daarbuiten. Er is voor iedereen wel een route te vinden. Voor doorgewinterde wandelaars die lange afstanden willen lopen, maar ook voor mensen die een klein ommetje willen maken. De meeste wandelroutes zijn gemarkeerd in het veld. Anders biedt een duidelijke routebeschrijving (pdf) uitkomst: je kunt deze gratis downloaden. Wil je met het gezin op pad? We hebben een aantal spannende speurtochten in onze app beschikbaar.

Alle wandelroutes

Bergen-Schoorl (8,5 km)

De duinen tussen Bergen en Schoorl lenen zich goed voor een heerlijke herfstwandeling door een landschap dat steeds een ander karakter krijgt. En waarin de hoogtepunten zich aaneenrijgen.

Lees meer over de route
route Bergen-Schoorl
© Ronald van Wijk

Wijkermeerpolder en Aagtendijk (6 km)

Een wandelroute in de uiterste noordpunt van de Wijkermeerpolder, tussen Beverwijk, Heemskerk en Assendelft. Misschien spot je wel een ijsvogel.

Lees meer over de route
ijsvogel
© Menno Schaefer

Wat wij doen voor wandelaars

Elke dag ontvangen we duizenden bezoekers in onze natuurgebieden. De meeste mensen komen er om een wandeling te maken. Als gastheer willen we iedereen een plezierige wandelervaring bieden. Dus zorgen voor een goed onderhoud van onze wandelvoorzieningen. Of het nu gaat om markering van de routes op paaltjes of het tijdig vervangen van overstapjes, houten bruggetjes of informatiepanelen. Wil je onderweg even rusten? We plaatsen bankjes en picknicktafels, zodat je kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe routes. Soms voor publicatie in ons magazine. Deze beschrijvingen (inclusief handige plattegrond) kun je downloaden op onze website. We maken ook routes voor opdrachtgevers. Zo hebben we recent nog voor de gemeenten in de IJmond een aantal prachtige wandelingen mogen ontwikkelen. Samengevat zijn onze belangrijke aandachtspunten:

  • Onderhoud van wandelvoorzieningen in onze natuurgebieden, zoals bewegwijzering en rustplekken
  • Ontwikkeling van nieuwe wandelroutes en -netwerken (o.a. het IJmondpad en Waddenwandelen)
  • Delen van routebeschrijvingen met kaart in ons magazine, wandelgids en nieuwsbrieven.
Boswachter Anne Albers

We controleren regelmatig of onze wandelpaden nog veilig zijn. Vooral na een storm verwijderen we bomen en takken om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. 

Boswachter Anne Albers
Team Buitenplaatsen en Forten

Help mee wandelpaden te behouden

Ben je ook een wandelliefhebber? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige wandelpaden en routes in Noord-Holland te behouden voor de toekomst. Word Beschermer en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met natuurpas, magazine én wandelgids.

Je bent al donateur vanaf € 2,75 per maand.

Bekijk alle voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

Met jouw donatie zorgen we o.a. voor goede bewegwijzering, worden wandelpaden over dijken gemaaid en maken we rustplekken onderweg.
Wandelaars Huisduinen
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven