Wandelen in Noord-Holland

Wandelaars Texel

De mooiste wandelroutes door de Noord-Hollandse natuur

Noord-Holland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar zoveel verschillende landschappen bij elkaar komen. Je kunt hier wandelen in duinen, bossen, heidevelden, langs forten en nog veel meer. Over dijkjes, bruggetjes, pontjes en spannende struinpaadjes. Onderweg passeer je authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. En er is natuur. Vooral veel natuur. Dus trek je veters van je wandelschoenen stevig aan en ga mee op ontdekkingsreis door het prachtige Noord-Holland.

We hebben tientallen wandelroutes voor je klaar staan. Zowel binnen onze eigen natuurgebieden als ver daarbuiten. Er is voor iedereen wel een route te vinden. Voor doorgewinterde wandelaars die lange afstanden willen lopen, maar ook voor mensen die een klein ommetje willen maken. De meeste wandelroutes zijn gemarkeerd in het veld. Anders biedt een duidelijk routebeschrijving (pdf) uitkomst: je kunt ze gratis downloaden. Wil je met het gezin op pad? We hebben een aantal spannende speurtochten in onze app beschikbaar.

Alle wandelroutes

Op en neer langs de vogelrots Balgzand

Een kustwandeling tot aan de slikhoek, een must voor vogelliefhebbers. Het hele jaar door zijn hier talloze vogels en eenden te zien die hier komen broeden, ruien en overwinteren. 

Download route (pdf)
Balgzandpolder met vogelrots uit de lucht
© Dutchphoto

Buitenplaatsenpad (10 KM)

Rijke lieden uit vorige eeuwen ontvluchtten ’s zomers de stank van de stad en lieten buitenplaatsen met grote huizen bouwen in de binnenduinrand. De parken werden vaak ontworpen door tuinarchitecten van naam. Het is er heerlijk wandelen!

Download route (pdf)
Belvedere leyduin
© Ronald van Wijk

Wandel eens mee met een gids

Vind je het leuk om tijdens een wandeling meer te leren over de natuur? Meld je dan eens aan voor een wandelexcursie met een van onze gidsen. Een ideale kans om kennis te maken met de mooiste gebieden in Noord-Holland. Soms kom je zelfs in delen die anders voor publiek gesloten zijn. Onze gids (boswachter of vrijwillig natuurgids) vertelt je meer over de bijzondere planten en dieren die je onderweg tegenkomt. Leuk, ontspannend én leerzaam tegelijk dus. We organiseren tientallen excursies per jaar, verspreid over de hele provincie. Voor een kleine vergoeding (vanaf € 7,- per volwassene en € 3,- per kind) heb je urenlang plezier. En word je donateur, dan ontvang je een flinke korting op alle excursies. Alleen, samen met je partner of het hele gezin. Iedereen is van harte welkom! 

Bekijk alle wandelexcursies

Help mee wandelpaden te behouden

Ben je ook een wandelliefhebber? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige wandelpaden en routes in Noord-Holland te behouden voor de toekomst. Word donateur en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand

Bekijk alle voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

Met jouw donatie zorgen we o.a. voor goede bewegwijzering, worden wandelpaden over dijken gemaaid en maken we rustplekken onderweg
Wandelaars Huisduinen

Foodwalks

Onderweg ingrediënten verzamelen voor een smaakvol dagje uit

Aan de hand van lekkere recepten en een simpele routebeschrijving kun je zelf ingrediënten voor een maaltijd bij elkaar verzamelen. Zo wordt de aloude traditie van zelfgemaakte bramenjam, zomersalades en kastanjetaart weer nieuw leven ingeblazen. In Noord-Holland zijn er diverse wandel- en fietstochten. Voor elke route is er een beschrijving en recept (PDF) beschikbaar.

Vind foodwalks in Noord-Holland
Duindoorn

Wat wij doen voor wandelaars

Elke dag ontvangen we duizenden bezoekers in onze natuurgebieden. De meeste mensen komen er om een wandeling te maken. Als gastheer willen we iedereen een plezierige wandelervaring bieden. Dus zorgen voor een goed onderhoud van onze wandelvoorzieningen. Of het nu gaat om markering van de routes op paaltjes of het tijdig vervangen van overstapjes, houten bruggetjes of informatiepanelen. Wil je onderweg even rusten? We plaatsen bankjes en picknicktafels, zodat je kunt genieten van het uitzicht. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe routes. Soms voor publicatie in ons magazine. Deze beschrijvingen (inclusief handige plattegrond) kun je downloaden op onze website. We maken ook routes voor opdrachtgevers. Zo hebben we recent nog voor de gemeenten in de IJmond een aantal prachtige wandelingen mogen ontwikkelen. Samengevat zijn onze belangrijke aandachtspunten:

  • Onderhoud van wandelvoorzieningen in onze natuurgebieden, zoals bewegwijzering en rustplekken
  • Ontwikkeling van nieuwe wandelroutes en -netwerken (o.a. het IJmondpad en Waddenwandelen)
  • Delen van routebeschrijvingen met kaart in ons magazine, wandelgids en nieuwsbrieven.

Gezond Natuur Wandelen

Beweeg meer en geniet van de natuur

Stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert elke week gratis wandelingen van een uur in het groen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. De wandelingen starten op een vaste plaats en tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur vertellen. Het is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen, maar iedereen die het leuk vindt met een groep op stap te gaan is van harte welkom. 

Vind een wandeling
Gezond Natuur Wandelen
© Ronald van Zon
Kees Perquin
© Cees de Jonge
Boswachter Kees Perquin, Team Buitenplaatsen en Forten: 'We controleren regelmatig of onze wandelpaden nog veilig zijn. Vooral na een storm verwijderen we bomen en takken om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren'.
Cover magazine 3. LNH

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Kerkemeertje

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.