Fotohut voor het fotograferen van wad- en watervogels

Verhuur
Lepelaars voor de vogelfotohut / Hans Peeters
© Hans Peeters
Verhuur

Watervogels op ooghoogte vanuit verzonken fotohut 

Dit is de eerste vogelhut in Nederland speciaal voor het fotograferen van wad- en watervogels. De hut ligt in de Balgzandpolder vlakbij Den Helder en is verzonken zodat je op ooghoogte en soms erg dichtbij de vogels kunt fotograferen. Het gebied staat bekend om de vele kustvogels die er verblijven. Vooral tijdens hoogwater op de nabijgelegen Waddenzee kunnen de aantallen flink oplopen. Goed opletten op de waterstanden dus. Vanuit de hut kijk je naar het noordoosten. Je hebt een grote kans op kluten, visdieven, bergeenden maar ook lepelaars, oeverlopers, groenpootruiters, eenden, ganzen en futen.

Nu extra voordelig; € 30,- voor een hele dag fotoplezier

De fotohut is een lange periode dicht geweest vanwege de coronabeperkingen. Om te vieren dat het verhuren van de hut weer mogelijk is, betaal je nu slechts € 30,- per dag.  Ben je donateur van een provinciaal landschap? Dan komt daar nog eens € 5,- korting bovenop en betaal je het extra lage tarief van € 25,-.  Je kunt de hut met maximaal twee personen gebruiken, als het één gezin betreft. Zodra je de reservering hebt gemaakt, ontvang je per email alle gegevens die je nodig hebt voor een spannende dag fotograferen.  

Let op.  Je ontvangt twee e-mails; een orderbevestiging én bericht met toegangscode voor de hut. De code wordt pas verstuurd nadat onze administratie jouw boeking heeft verwerkt. Je kunt dus niet 's avonds boeken voor de volgende dag. Wil je de hut gebruiken in het weekend? Reserveer vóór vrijdag 15.00 uur.

Tijdens de wintermaanden (november t/m februari) is de hut gesloten vanwege het beperkte aanbod vogels.

Lars Soerink

Praktische informatie

Bekijk beschikbaarheid

Tips van de beheerder

Do van Dijck is beheerder van deze hut en zelf ook vogelfotograaf. “De vogelfotohut ligt niet in het getijdegebied van Balgzand, maar er vlakbij. Toch kan de waterstand voor de hut enorm schommelen. Het poldertje staat in open verbinding met het spuikanaal richting de spuisluizen bij ’t Kuitje. Als het veel geregend heeft en er niet gespuid kan worden, is de waterstand hoog. Op andere momenten is die juist laag. We hebben daar geen grip op. Er is een schelpeneiland voor de hut en een slikplaat. Deze kunnen soms helemaal onder water staan. Maar gelukkig lang niet altijd.

Vanuit de hut kijk je naar het noordnoordoosten. In de zomermaanden komt de zon op in het noordoosten. Als je ’s zomers vroeg begint, moet je dus tegen de zon in fotograferen. Dat lijkt niet ideaal, maar mij heeft het al heel wat sfeervolle foto’s opgeleverd. Later beginnen kan natuurlijk ook. Wil je weten wat er door anderen in de Balgzandpolder is gezien? Hou dan de website van waarneming.nl in de gaten".

Kluten bij vogelfotohut
© Do van Dijck
Kluten hebben gebroed op het schelpeneiland voor de hut
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Wildrijk in de herfst

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. In deze editie lees je onder andere over onze eerste aankoop, meer dan 80 jaar geleden, het Wildrijk. Benieuwd? Vraag dan eenmalig gratis ons magazine aan.