Duinen in Noord-Holland

Grafelijkheidsduinen
© Ronald van WIjk

Wandelen en fietsen in de frisse duinen van de Noordkop

In Noord-Holland zijn strand en duinen altijd dichtbij. Hier kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige natuur. Nergens anders in de provincie vind je zoveel planten en dieren bij elkaar: in de duinen groeit 75% van alle Nederlandse planten en broeden meer dan 140 soorten vogels. Genoeg te zien dus! Ten noorden van het dorpje Callantsoog hebben de duinen een open en fris karakter. Grijze duinen op hun best. Met bijzondere planten, korstmossen én de grootste kolonie tapuiten van het vaste land. Deze typische duinvogels broeden in verlaten konijnenholen en hebben hier een vaste stek gevonden.

Het bezoekerscentrum De Helderse Vallei is een ideaal startpunt voor een bezoek. Vanuit het centrum loop je zo De Helderse Duinen in, richting strand en zee. We hebben een mooie wandelroute voor je klaar staan. Of je gaat mee op excursie met onze gidsen. Ze laten de mooiste plekken zien. Aan de zuidkant van Den Helder ligt Mariëndal. Voorheen lagen hier bollenvelden, maar dit terrein is omgetoverd tot een nat natuurgebied, waar je vrij kunt struinen. Wie langs de duinenrij naar het zuiden fietst komt nog meer van dat soort waterrijke gebiedjes tegen, zoals de Zandpolders bij Callantsoog en het Botgat bij Groote Keeten. Ga je mee?

Onze natuurgebieden in de duinen

Helderse Duinen

Het is heerlijk wandelen in de Helderse Duinen. Met elke stap ziet de wereld er anders uit. Er zijn bossen, meertjes, stuifduintjes, natte valleien. En het strand en zee liggen om de hoek. Kuddes met runderen en paarden maken het plaatje compleet.

Bekijk gebied
Konijn
© Ronald van Wijk

Noordduinen

De Noordduinen liggen tussen Callantsoog en Den Helder. Deze voormalige zanddijk is een bolwerk van konijnen en tapuiten. Het landschap is er open, vol met kleine plantjes en korstmossen op de zanderige duinhellingen.

Bekijk gebied
Noordduinen / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

Planten en dieren in de duinen

De Nederlandse duinen zijn een toevluchtsoord voor honderden planten en dieren. Dankzij de variatie in het landschap (o.a. hoogte, bodemsoort en vochtigheid) vinden veel soorten er geschikte omstandigheden om te kunnen leven. De rijkdom aan planten is onovertroffen. Van de kleurrijke orchideeën in de natte duinvalleien, de paarse heidevelden in de zomer tot de kleine plantjes die kunnen overleven op het snikhete, kale zand van de stuifduinen. Elk seizoen brengt weer andere kleuren en soorten tot leven. Ook het dierenleven is uitbundig. Ze zijn al van grote afstand te horen. De zang van nachtegalen in de schemering is niet te missen. Of het gekwaak van de rugstreeppadden op een warme avond. Andere dieren zijn schuwer. Een ree bijvoorbeeld. Of een boommarter. Dat maakt het des te spannender als je hun sporen ontdekt of toch een glimp weet op te vangen. In het najaar worden de duinen overspoeld met wolken vogels, zoals kramsvogel en koperwiek. Ze storten zich massaal op de bessen van de struiken. Hier vinden ze voldoende energie om hun trek naar het zuiden te voltooien.

Help mee de duinen te beschermen

Ben je ook een liefhebber van de duinen? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige natuur in Noord-Holland te beschermen voor de toekomst. Word Beschermer en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand

Bekijk voordelen

Wat we doen met jouw donatie

In de Noordduinen broeden ruim 50 tapuiten. De laatste, grote kolonie op het vasteland. Met jouw bijdrage beschermen we hun nesten tegen roofdieren.
Tapuit
© Michel Geven / Buiten-Beeld

Wat wij doen voor de duinen

Als natuurorganisatie is onze primaire taak om onze gebieden in de duinen zo goed mogelijk te beheren. Zodat de dieren en planten zich daar optimaal thuis voelen. Een van onze grootste aandachtspunten is het vergroten van het broedsucces van de tapuit. Deze kwetsbare vogel broedt in verlaten konijnenholen. In de Noordduinen is de laatste grote populatie van het Nederlandse vasteland te vinden. Dus proberen we de broodnodige rust in het gebied te waarborgen. Door bijvoorbeeld goede afspraken te maken met de gemeente en ondernemers. Daarnaast beschermen we de nesten tegen roofdieren om het risico op predatie te minimaliseren. Een ander speerpunt is de ontwikkeling van een rijke duinzoom. Door grenzend aan de bestaande duinen nieuwe natuur te realiseren. De laatste jaren hebben we veel projecten afgerond, waarbij sportvelden, bollengrond en weilanden zijn omgetoverd tot nieuwe, waardevolle duinnatuur. Inclusief bankjes, uitkijkpunten en nieuwe wandel- en fietsroutes, zodat omwonenden en toeristen kunnen genieten van deze mooie omgeving. Samengevat zijn de belangrijkste thema's:

  • Ontwikkeling van een rijke duinzoom, waarin zoute of zoete kwel benut worden voor de natuur
  • Goede zorg voor unieke duinhabitats (grijze en witte duinen, vochtige duinvalleien) en de daarbij behorende biodiversiteit (o.a. tapuit)
  • Stimulering duurzame recreatie door zonering in de gehele breedte van het kustlandschap

Bescherm de kust

Noord-Hollandse stranden beter beschermd voor de toekomst 

Om te voorkomen dat het strand en de duinen volgebouwd worden met hotels, strandhuisjes en vakantieparken hebben we samen met andere natuurorganisaties afspraken gemaakt met gemeenten en instanties. Met als eerste resultaat een duidelijke strandzonering, waarbij het grootste deel van de kust bestaat uit natuurstranden. Hier is rust en ruimte is veiliggesteld voor de toekomst.

Bekijk project
strand, zee en duinen
© Landschap Noord-Holland

Hoe kan jij helpen?

Word je ook warm van de duinen? En wil je helpen om de prachtige duinen in Noord-Holland te beschermen? Dat kan op allerlei manieren, afhankelijk van wat je aanspreekt en wat er het beste bij je past. Voor mensen die graag de handen uit de mouwen steken, is er bijvoorbeeld de jaarlijkse opruimdag van afval in de zeereep. Ook kun je je aansluiten bij ons team vrijwilligers en helpen bij uiteenlopende werkzaamheden. Een financiële bijdrage is uiteraard ook mogelijk. Je kunt donateur worden, een periodieke schenking afsluiten of een vrije gift geven. Of wat dacht je van een inzamelingsactie tijdens je verjaardag of jubileum? Dat zorgt vaak voor leuke reacties en kan een verrassend hoge donatie opleveren. Hoe je ons ook wil helpen om de duinen te beschermen, elke bijdrage is van harte welkom!

Bekijk alle mogelijkheden

Tim Zutt
© Dutchphoto
Boswachter Tim Zutt, team Wadden & Duinen: 'In de duinen bij Groote Keeten hebben we in het Botgat een prachtige natte duinvallei gecreëerd. Inclusief een uitkijkpunt.'
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.