Botgat

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Botgat / Dutchphoto
© Dutchphoto
Duinen

Oud defensieterrein is nu tapuitenstad

Het duingebied Botgat ligt in de Noordduinen. Het is een verdieping met een poel waar vroeger het vee uit kon drinken. Nu ligt er een rond, schraal stuk grasland. Wij hebben er een wandelpad omheen gelegd en een uitkijktorentje neergezet, zodat iedereen kan zien wat hier gebeurd is. In het Botgat gebied lag nog niet lang geleden een schietbaan van Defensie, met gebouwtjes en veel beton. Dat is allemaal opgeruimd en mag weer natuur worden. In het gebied zijn veel tapuiten te vinden, zeker de helft van alle tapuiten in de Noordduinen broedt dan ook hier. Deze vogelsoort broedt in konijnenholen en ze houden van laag duingras. In het gebied vind je onder andere moeraswolfsklauw en addertong. Het is erg kenmerkend dat er geen bos-groei aanwezig is in het Botgat gebied. 

Ga er zelf eens kijken

Je kunt een heerlijke wandeling maken over de wandelpaden die door het Botgat lopen. Ook kun je je hond aangelijnd mee nemen tijdens deze wandeling en je kunt de prachtige duinen bekijken vanuit een torentje dat door de schooljeugd werd bedacht.  

Uitkijktoren Botgat / Roelf Hovinga
© Roelf Hovinga

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.