Varen in Noord-Holland

vaartocht eilandspolder
© Ilse Miedema

Varen en ontspannen in de Noord-Hollandse natuur

Wat is dat toch met water? Zodra je de eerste stappen op een boot zet, komt er al een rust over je heen. Met elke meter die varend voorbij gaat, groeit de ontspanning van lichaam en geest. Geen wonder dat zo veel Nederlanders graag in een sloep, fluisterbootje of kano stappen. Even weg van alle drukte thuis of het werk. Alleen, met vrienden of met de hele familie zorgeloos een dag het water op. De stilte, het wuivende riet, de vogels en de geur van watermunt. Varen is een onvergetelijke ervaring!  En in Noord-Holland hoef je nooit ver te zoeken naar water. 

Wie wil varen in de Noord-Hollandse natuur kan bij ons terecht in meerdere natuurgebieden. De twee grootste zijn het Ilperveld bij Landsmeer en de Eilandspolder bij Driehuizen. Hier kun je zelf een bootje of kano huren (van mei tot en met september) en de prachtige natuur verkennen. Of je gaat in het voorjaar en de zomer mee met een van onze vaarexcursies. Een gids laat je de mooiste plekjes zien en vertelt onderweg van alles over de planten en dieren die er leven. Er zijn vaak speciale thema's, die aansluiten bij het seizoen en wat er op dat moment te beleven is.

Ga mee met een vaarexcursie > 

Ilperveld

Het Ilperveld is een water- en vogelparadijs met honderden veeneilanden. Een oase van rust op een steenworp van het drukke Amsterdam. Het gebied is alleen per boot te ontdekken. Je kunt mee op vaarexcursie of zelf een fluisterbootje huren.

Bekijk gebied
Ilperveld vanuit de lucht
© Niels Hogeweg

Eilandspolder

De Eilandspolder is een waterrijk gebied vol met weidevogels. De polder is goed te overzien vanaf de ringdijk tijdens een wandeling of fietstocht, maar de beste indruk krijg je vanaf het water. Er zijn regelmatig vaarexcursies, waarbij onze gidsen de mooiste plekken laten zien. 

Bekijk gebied
Werkschuur Eilandspolder
© Katinka Krijgsman

Huur een fluisterbootje, kano of roeiboot

Wil je een fantastische natuurbeleving? Ga dan tussen mei en september zelf met een van onze boten natuurgebied Ilperveld in. Er zijn kano's, fluisterboten en roeiboten te huur. Je krijgt een vaarkaart mee en kunt kiezen uit verschillende vaarroutes die gemarkeerd zijn op het water. Onderweg kun je genieten van de vele vogels en mooi begroeide oevers en er zijn een aantal plekken waar je aan land kunt gaan. Er zijn ter plekke zwemvesten en verrekijkers te huur, dus je kunt zo het water op. Een bootje reserveren is mogelijk op zaterdag en zondag van mei tot oktober. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. We raden je aan om tijdig te reserveren om teleurstellingen te voorkomen.

Bekijk mogelijkheden en prijzen

Kano Ilperveld
© Katinka Krijgsman
Sportieve natuurliefhebbers kiezen voor een kano of kayak. In de Canadese kano kunnen 3 personen mee en er is keuze uit 1 of 2 persoons kayaks.

Help mee wetlands te beschermen

Ben je ook een liefhebber van varen en water? Met een kleine bijdrage help je ons om die prachtige wetlands in Noord-Holland te behouden voor de toekomst. Word Beschermer en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met Natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand

Bekijk de voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

We beheren 100 Noord-Hollandse natuurgebieden. Met jouw bijdrage houden we ze in topconditie en beschermen we de planten en dieren die er leven.
Varen langs riet in het Ilperveld

De Zee Leeft

Vaartocht op de Waddenzee. 10% korting voor donateurs

Ga mee op een 2 uur durende vaartocht over de Waddenzee. Vanuit Den Oever bezoek je met het Wadvissersgilde de Wieringer gronden. Het sleepnet haalt verborgen zeedieren naar boven terwijl vanaf het dek de vele wadvogels te zien zijn. Bij laag water kun je de zeehonden op de zandbanken bekijken. Een avontuurlijke tocht, voor alle leeftijden. Als donateur ontvangt je 10% korting. Het hele gezin profiteert. Boek via tel. 06-30456655 of stuur een e-mail.

De Zee Leeft
De Zee Leeft

Vaar eens mee met een gids

Vind je het leuk om tijdens een vaartocht meer te leren over de natuur? Meld je dan aan voor een vaarexcursie. Je stapt in een grote boot met gids en schipper en vaart langs de mooiste plekken in een gebied. Onze gids vertelt je meer over de bijzondere planten en dieren die je onderweg tegenkomt. Een aanrader voor mensen die niet lang kunnen lopen. Er is ook plek voor 2 tot 4 rolstoelen aan boord. Meestal stappen we even kort uit. In het Ilperveld betekent dat lopen op een 'bewegend' eiland en in de Eilandspolder een kijkje in het uilenbosje of het kijkscherm bij het Kerkemeertje.

De boten zijn niet overdekt, want zo kun je beter de natuur ervaren. Wat vliegt er boven je? Een grauwe kiekendief die een jonge meerkoet wil pakken? Of een visdief die duikt naar een lekker maaltje? Er gebeurt altijd wel iets onderweg. De vaarexcursies vinden plaats in de Eilandspolder en het Ilperveld. Voor een kleine vergoeding (vanaf € 10,- per volwassene en € 7,50,- per kind) heb je urenlang plezier. En word je donateur, dan ontvang je een flinke korting op alle excursies.

Bekijk alle vaarexcursies

Vaarexcursie met boswachter
© Dutchphoto
Vanuit een boot kun je vaak van verrassend dichtbij dieren zien, omdat ze meer op hun gemak zijn en minder snel vluchten.
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven