Ilperveld

Water & Moeras
 • Activiteitscategorie
  Fotograferen
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Kinderactiviteiten
 • Activiteitscategorie
  Varen
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
Ilperveld vogelkijkhut vaarexcursie
© Dutchphoto
Water & Moeras

Varen en ontspannen in eilandenrijk onder de rook van Amsterdam

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een voormalig brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief, roerdomp en vele rietvogels vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trek- en wintertijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. 

Het Ilperveld kan je het beste vanuit een boot bekijken. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterpunter of een roeiboot. Een boot kun je huren van mei tot oktober. Verken wandelend het Ilperpad achter het Bezoekerscentrum. Loop naar de vogelkijkhut of neem het trekpontje naar de onderzoekslocatie van Omhoog met het Veen.

Het bezoekerscentrum is telefonisch bereikbaar via nummer 06-33319666; op alle dagen dat het centrum open is (van april t/m september in het weekend en op woensdagmiddag) en in het winterseizoen (oktober t/m maart) alleen op de dag van een excursie, meestal op zondag.

 

Roerdomp
© Alfred Trunk – Nature in Stock

Bezoekersinformatie

Inrichting perfect watersnippenland

We wilden niet afwachten tot ook de laatste watersnippaartjes zijn verdwenen en zo ontstond het plan om vijftien hectare in te richten tot perfect snippenland. Met brede greppels en veel dras, zo ontstaat een perfect broedgebied.

Lees meer
Watersnip
© Gerard Bos

Amsterdam Wetlands:

12.000 hectare topnatuur 
Dit indrukwekkende polder- en moerasland ten noorden van Amsterdam is buitengewoon bijzonder. Een deltagebied van internationale allure. Hier gaan we samen met onze partners 12.000 hectare natuur realiseren en aan de slag met negatieve trends als bodemdaling, CO2 uitstoot en terugloop van de biodiversiteit. Voor bewoners en bezoekers willen we het gebied bereikbaar en beleefbaar maken. 

Lees meer
Luchtfoto Ilperveld
© Jan Tuijp

Omhoog met het Veen

Bodemdaling in veenweide is te stoppen
Vier jaar lang zochten wij naar een oplossing voor het probleem van de dalende bodems en het vrijkomen van CO2 in veengebieden. In het Ilperveld, vlakbij Amsterdam, werd een 8 ha groot onderzoeksgebied ingericht. Onderzoekers van Landschap Noord-Holland en de Radboud Universiteit uit Nijmegen deden hier onderzoek. 

Lees meer
Omhoog met het veen
Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven