Ilperveld

Water & Moeras
 • Activiteitscategorie
  Fotograferen
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Kinderactiviteiten
 • Activiteitscategorie
  Varen
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
Jelle Draper
Water & Moeras

Varen en ontspannen in eilandenrijk onder de rook van Amsterdam

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een voormalig brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief, roerdomp en vele rietvogels vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trek- en wintertijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. 

Het Ilperveld kan je het beste vanuit een boot bekijken. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterpunter of een roeiboot. Een boot kun je huren van mei tot oktober. Verken wandelend het Ilperpad achter het Bezoekerscentrum. Loop naar de vogelkijkhut of neem het trekpontje naar de onderzoekslocatie van Omhoog met het Veen.

Het bezoekerscentrum is telefonisch bereikbaar via nummer 06-33319666; op alle dagen dat het centrum open is (van april t/m september in het weekend en op woensdagmiddag) en in het winterseizoen (oktober t/m maart) alleen op de dag van een excursie, meestal op zondag.

Roerdomp
© Alfred Trunk – Nature in Stock

Bezoekersinformatie

Amsterdam Wetlands:

12.000 hectare topnatuur 
Dit indrukwekkende polder- en moerasland ten noorden van Amsterdam is buitengewoon bijzonder. Een deltagebied van internationale allure. Hier zijn we samen met onze partners in de Veen- en poldercoalitie aan de slag met negatieve trends als bodemdaling, CO2 uitstoot en terugloop van de biodiversiteit. Voor bewoners en bezoekers willen we het gebied bereikbaar en beleefbaar maken. 

Lees meer
Luchtfoto Ilperveld
© Jan Tuijp
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.