Ilperveld

Water & Moeras
 • Activiteitscategorie
  Fotograferen
 • Activiteitscategorie
  Kinderactiviteiten
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Varen
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
Ilperveld vogelkijkhut vaarexcursie
© Dutchphoto
Water & Moeras

Varen en ontspannen in eilandenrijk onder de rook van Amsterdam

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen. De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, bruine kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land. In de trektijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. 

Het Ilperveld kan je het beste vanuit een boot bekijken. Ga eens mee met een vaarexcursie of huur een kano, fluisterpunter of een roeiboot. Een boot kun je huren van mei tot oktober. Verken wandelend het Ilperpad achter het Bezoekerscentrum. Loop naar de vogelkijkhut of neem het trekpontje naar de onderzoekslocatie van Omhoog met het Veen.

 

Roerdomp
© Menno Schaefer

Bezoekersinformatie

Inrichting perfect watersnippenland

We wilden niet afwachten tot ook de laatste watersnippaartjes zijn verdwenen en zo ontstond het plan om vijftien hectare in te richten tot perfect snippenland. Met brede greppels en veel dras, zo ontstaat een perfect broedgebied.

Lees meer
Watersnip / Gerard Bos
© Gerard Bos
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven