Schoolexcursies: met je klas de natuur

Groepsuitjes
waterbeestjes scholen
© Jack Ernest
Groepsuitjes

Boeiende natuurles voor je klas vlakbij Amsterdam

Geen natuurles blijft kinderen zo bij, als een bezoek aan het ilperveld. We gaan altijd kort varen met de groep. Daarnaast kies je een van de vier thema's voor na de tocht:  waterbeestjes, vogels, het ontstaan van het ilperveld of flora en fauna. We maken er samen een onvergetelijke dag van.

Praktisch

Op stap met je schoolklas van max. 30 leerlingen in het Ilperveld kan van maart tot eind september op werkdagen van 10.00-12.00 of van 13.00-15.00 uur. Leerlingen vanaf groep 5 van het basisonderwijs en alle klassen van het voortgezet onderwijs zijn welkom. Ze maken op een boeiende manier kennis met de natuur en cultuur van Nationaal Landschap Laag Holland. Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een boeking doen, bel dan 088 - 006 44 00 of stuur een email. Vermeld de datum en het tijdstip en het thema waarvoor je belangstelling hebt.

Thema's

  • Ontstaan van het Ilperveld. Leerlingen doen kennis op over de ontstaansgeschiedenis van veenweide, turfwinning en bodemdaling. Grondboren, zuurgraad meten of het Langhuis bekijken. We varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Flora en Fauna. Leerlingen leren planten en dieren kennen in het veld en proeven eetbare planten. We varen naar een eiland en lopen over trilveen. Daar gaan ze diersporen zoeken, eetbare planten proeven en veel speciale soorten herkennen, die alleen in veenweidegebieden voorkomen.
  • Thema Waterdiertjes. De leerlingen ontdekken wat voor diertjes er allemaal in het water van natuurgebied Ilperveld leven.Waterdiertjes vangen met een schepnet en ze op soort te brengen met behulp van een herkenningskaart en een loeppotje met water. Ze varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Vogels. We leren ze dat sommige vogels te herkennen zijn aan hun geluid of vliegwijze en vertellen over de levenswijze van de soort. Varen met een vogel zoekplaat voor elke leerling. De gids wijst op vogelsoorten en vertelt erover. Van visdief tot grutto. We varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Veen en Klimaat. We leggen uit, o.a. via een powerpoint-presentatie welke invloed het klimaat heeft op het veen. We maken een wandeling door het proefveld "omhoog met het veen".  We varen naar een eiland en lopen over trilveen. Dit thema is vooral geschikt voor middelbare schoolleerlingen.

De complete informatie vindt u in de pdf's onderaan deze pagina

educatie ilperveld

Praktische informatie

Reserveer per e-mail
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven