Schoolexcursies: met je klas de natuur in

Groepsuitjes
waterbeestjes scholen
© Jack Ernest
Groepsuitjes

Boeiende les voor je klas in de natuur

Geen natuurles blijft kinderen zo bij, als een bezoek aan het Ilperveld tussen Amsterdam en Purmerend. Kies een van de vier thema's voor de les: waterbeestjes, vogels, het ontstaan van het Ilperveld of flora en fauna. Een korte vaartocht is altijd onderdeel van het programma. Onze ervaren gidsen maken er samen de docent een onvergetelijke dag van.

Praktisch

Op stap met je schoolklas van maximaal 30 leerlingen in het Ilperveld kan van maart tot eind september op werkdagen van 10.00-12.00 of van 13.00-15.00 uur. Leerlingen vanaf groep 5 van het basisonderwijs en alle klassen van het voortgezet onderwijs zijn welkom. Ze maken op een boeiende manier kennis met de natuur en cultuur van Nationaal Landschap Laag Holland. Kosten zijn € 125,- per groep/excursie (maximaal 30 kinderen).

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen of een boeking doen, stuur ons een email. Vermeld de datum en het tijdstip en het thema waarvoor je belangstelling hebt.

Thema's

  • Ontstaan van het Ilperveld. Leerlingen doen kennis op over de ontstaansgeschiedenis van veenweide, turfwinning en bodemdaling. Grondboren, zuurgraad meten of het Langhuis bekijken. We varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Flora en Fauna. Leerlingen leren planten en dieren kennen in het veld en proeven eetbare planten. We varen naar een eiland en lopen over trilveen. Daar gaan ze diersporen zoeken, eetbare planten proeven en veel speciale soorten herkennen, die alleen in veenweidegebieden voorkomen.
  • Thema Waterdiertjes. De leerlingen ontdekken wat voor diertjes er allemaal in het water van natuurgebied Ilperveld leven.Waterdiertjes vangen met een schepnet en ze op soort te brengen met behulp van een herkenningskaart en een loeppotje met water. Ze varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Vogels. We leren ze dat sommige vogels te herkennen zijn aan hun geluid of vliegwijze en vertellen over de levenswijze van de soort. Varen met een vogel zoekplaat voor elke leerling. De gids wijst op vogelsoorten en vertelt erover. Van visdief tot grutto. We varen naar een eiland en lopen over trilveen.
  • Thema Veen en Klimaat. We leggen uit, o.a. via een powerpoint-presentatie welke invloed het klimaat heeft op het veen. We maken een wandeling door het proefveld "omhoog met het veen".  We varen naar een eiland en lopen over trilveen. Dit thema is vooral geschikt voor middelbare schoolleerlingen.

Meer informatie staan in de downloads onderaan deze pagina.

educatie ilperveld

Praktische informatie

Reserveer per e-mail
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.