Fietsen in Noord-Holland

Fietsen
© Dutchphoto

Op de fiets door de afwisselende Noord-Hollandse natuur

Nederland is fietsland: nergens anders te wereld vind je zoveel fietspaden en routes. En Noord-Holland is daar zeker geen uitzondering op. Hier kun je heerlijk fietsen over slingerende dijken; langs molens, authentieke dorpjes en meren en kanalen. Elke kilometer ziet het landschap er weer anders uit. En overal is prachtige natuur. Er zijn bossen, duinen, weilanden, moerassen en nog veel meer. Vol met dieren en prachtige uitzichten.

Wil je de Noord-Hollandse natuur verkennen op de fiets? We hebben een aantal fietsroutes voor je klaar staan. Uiteraard passeer je bij een aantal onze natuurgebieden, zoals de Eilandspolder, het Ilperveld en Buitenplaats Leyduin. Maar ook andere mooie plekjes in Noord-Holland komen aan bod. Wie onderweg afwisseling of een leuke activiteit zoekt, vertrekt naar de omgeving van Landsmeer. Hier kun je een fietstocht combineren met een vaarexcursie. Je stapt zo met de fiets de boot op; een unieke ervaring. 

Vind een fietsroute

Fietsrondje Zuid-Kennemerland (46 km)

Een verrassende fietstocht vol natuur en cultuurhistorie op korte afstand van Haarlem. Je fietst via fietsknooppunten in alle rust langs forten, door buitenplaatsen en duinen en je passeert de Ruïne van Brederode.

Download route (pdf)
Ruïne van Brederode

Fietsen langs de Stelling van Amsterdam (25 km)

Ervaar het Linielandschap met Fort K’IJK en het Bomvrije Kruitmagazijn. Fiets over wegen met namen als Vuurlinie en Militaireweg. Onderweg passeer je natuurgebieden met vogels.

Download route (pdf)
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel

Nieuw: met de fiets mee op vaarexcursie 

In de omgeving van Landsmeer kun je heerlijk fietsen door een weids, open landschap met oude dorpjes en een prachtige natuur. Midden in de regio ligt het Ilperveld; een groot natuurgebied met honderden veeneilandjes. In deze waterwereld vind je geen fietspaden, maar is de boot het belangrijkste transportmiddel. In de zomermaanden bieden we je de mogelijkheid om een fietstocht te combineren met een vaarexcursie. Je stapt op bij ons centrum aan de Kanaaldijk 32a en vaart in een uur dwars door het natuurgebied naar de Weegbreesingel bij het centrum van Landsmeer. Om vanaf daar weer lekker door te fietsen. Een unieke ervaring. Elke zaterdag zijn er twee vaartochten, om 10.30 en 13.30 uur. Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij en reserveer alvast een plek.

Reserveer een plek

Fietsvaren ilperveld
© Klaas Ros
In de zomermaanden kun je met de fiets mee op een vaartocht. Je vaart een uur dwars door het Ilperveld om aan de andere kant van het gebied weer uit te stappen en door te fietsen.

Help mee fietsroutes te behouden

Ben je ook een liefhebber van fietsen? Met een kleine bijdrage help je ons om prachtige fietspaden en routes in Noord-Holland te onderhouden. Word donateur en binnen enkele dagen ontvang je het welkomstpakket met Natuurpas, wandelgids én magazine.

Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand

Bekijk de voordelen

Wat we doen met jouw bijdrage

Met jouw donatie zorgen we o.a. voor goede bewegwijzering, houden we fietspaden veilig en maken we rustplekken onderweg.
Fietsers
© Dutchphoto

Fietsen langs de Rondehoep

Vlakbij het drukke Amsterdam ligt het grootste onbebouwde weidegebied van Nederland: De Rondehoep. In de polder zelf staat geen enkel bouwsel; de boerderijen liggen aan de rand. Hier kun je heerlijk fietsen over de rivierdijken en genieten van het open landschap. In het midden ligt ons vogelreservaat waar elk jaar honderden grutto's, tureluurs en scholeksters hun jongen groot brengen. In het voorjaar is het gebied op haar mooist, als de slootkanten vol met bloeiende pinksterbloemen staan. We hebben een prachtige fietsroute (29 km) voor je klaar staan. Met uitstapjes naar de Bovenkerkerpolder, Waverhoek en Polder Groot Mijdrecht. Op zaterdag en zondag kan het druk zijn, dus raden we je aan om deze route buiten de weekends te doen.

Download fietsroute

De Ronde Hoep
© Dutchphoto
De Rondehoep is het grootste onbebouwde weidegebied van Nederland. Hier kun je heerlijk fietsen over rivierdijken en genieten van het open landschap.
cover m1 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

Naar boven
Zeerijdtsdijkje

De mooiste fotolocaties van West-Nederland

Ben je benieuwd naar de mooiste plekken in Noord-Holland om foto's te maken? Vraag dan onze speciale digitale voorpublicatie aan van het boek 'De mooiste fotolocaties van West-Nederland'. In deze preview nemen we je mee op reis door vijf natuurgebieden in Noord-Holland.