Wandelen en fietsen in de Eilandspolder

Routes
Eilandspolder
Routes

Wandel- en fietsroute door Noord-Holland in optima forma; de Eilandspolder

Let op: de hond kan niet mee bij deze wandeling

De Eilandspolder is het historische groene hart van Noord-Holland en opmerkelijk gaaf gebleven. Lang geleden was deze polder een eiland gelegen tussen de grote wateren als de Schermer en de Beemster. Maar bodemdaling dwong de bewoners hun ‘Schermereiland’ in te dijken. Nog steeds ligt het maaiveld van de polder hoger dan dat van het drooggemaakte land rondom.

Onderweg: antieke rechthuisjes

Werp voordat je begint te lopen even een blik werpen op de antieke rechthuisjes. Deze rechthuisjes, waar vroeger recht gesproken werd, waren tot 1970 in gebruik als raadhuis. Het grootste van de twee is het oudst en dateert van 1632. Het kleinste werd gebouwd in 1652 en stond vroeger op een andere plaats, maar is later aan het grote huis toegevoegd.

Onderweg: twee soorten polders

Je loopt op de grens tussen twee niet erg op elkaar lijkende polders, die in verschillende tijden tot stand zijn gekomen. Polder de Mennigweer, het oudste stuk. Dat werd al rond het jaar duizend ontgonnen. Het was toen hoogveen, een enorme bult turf gevormd door plantenresten, in duizenden jaren op elkaar gestapeld. Oorspronkelijk groeide er bos. Om het natte veen geschikt te maken voor landbouw moest het ontwaterd worden door een stelsel van sloten. Het gevolg was dat het land inklonk en steeds lager kwam te liggen en dus weer drassig werd. Het niveauverschil tussen water en land is nu niet meer dan tien centimeter en hier en daar ligt het land zelfs lager dan de sloten. Aan de rechterkant ligt de Noordeindermeerpolder, vroeger een meer in het veeneiland. Deze werd in 1644 drooggemalen met windmolens, een techniek die door Leeghwater in die tijd sterk verbeterd was. Het is een ‘moderne’ polder geworden met rechte kavels en met boerderijen in de polder in plaats van aan de rand. De kleibodem levert hier ook meer op.

Driehuizen / Jos Teeuwisse

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.