Buitenplaats Leyduin

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Huize Leyduin / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Bossen & Buitenplaatsen

Wandelen en fietsen op historische Buitenplaats

Ooit gebruikten rijke families deze buitenplaats alleen als zomerverblijf. Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen, lunchen, het kan hier allemaal. Onze boswachter heeft twee wandelroutes van ca. 3 km. uitgezet die je ook gecombineerd kunt wandelen. Ze starten op enkele minuten van het parkeerterrein aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang. Een deel van de buitenplaatsenpad wandelroute loopt door Leyduin.

'Grapje' van de vroegere bewoners

De routes voeren langs de mooiste plekken. Bijvoorbeeld langs de Leybeek die over de buitenplaats kronkelt. En langs de Belvedère die naast de beek op een hoog duin staat. Het is een folly, een grapje die de vroegere bewoners ons hebben nagelaten. We hebben veel restauratieprojecten uitgevoerd op de buitenplaats. Zo is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. 

Historische moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het grote huis. De tuinmuur en de twee schuren zijn opgeknapt en de tuin wordt nu door Stichting Moestuin Leyduin gebruikt voor het kweken van groenten en fruit. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten. Meer informatie.

De paardenrenbaan wordt wel het mooiste plekje van Noord-Holland genoemd

Op de Buitenplaats kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns en reeën aantreffen. Naast een rijke natuur is er ook landschappelijk veel te beleven. In het zuiden ligt een voormalige paardenrenbaan die maar een paar jaren heeft gefunctioneerd maar nog altijd in het landschap is te herkennen. 

Leyduin Vrienden investeren in verbeteringen

De Leyduin Vrienden hebben een persoonlijke band met de Buitenplaats en voelen er zich nauw mee verbonden. Zij worden door Landschap Noord-Holland betrokken bij het bepalen van verbeteringsprojecten, volgen de realisatie op de voet en vieren de afronding van projecten met projectleiders en boswachters.

Lees meer

 

Leybeek

Bezoekersinformatie

Projecten en werkzaamheden

Op dit moment herstellen we de Leybeek, de oevers en de omliggende graslanden. Hiermee verbeteren we de waterkwaliteit, kunnen we langer regenwater vasthouden en neemt de biodiversiteit toe. Kom in het voorjaar van 2019 kijken, je kunt dan genieten van een mooie meanderende beek en meer bloemen!

Projecten en werkzaamheden
Leybeek / Henk van Bruggen
© Leybeek / Henk van Bruggen

Gasterij Leyduin

Eten, drinken en overnachten

In het voormalige tweeling- of Juffershuis op de buitenplaats is Gasterij Leyduin gevestigd. Voorheen zomerhuis dat geheel in stijl is gerenoveerd in 2017. Veel mensen zijn al verknocht aan deze plek midden in het bos want zowel binnen als buiten op het terras zijn er sfeervolle plekken. Dit biologische restaurant vindt u op ca. 5 minuten wandelen van de parkeerplaats.

Interieur Gasterij Leyduin
© Woningfotografie Boekee

Trouwen in Huis Leyduin

In Huis Leyduin trouwen

Het huis is officiele trouwlocatie. De prachtige Marmerzaal, het bordes en de plek midden in het bos maken uw droombruiloft werkelijkheid. Gasterij Leyduin verzorgt deze dag voor u.  Bel 023-2050191 of stuur een mail. 

trouwen leyduin
© Woningfotografie Boekee

Kantoorruimte

Kantoorruimte

De bovenste twee verdiepingen van Huis Leyduin zijn in gebruik als kantoorruimte. Op dit moment zijn er twee fraaie ruimtes vanaf € 950,- p.maand inclusief servicekosten beschikbaar. U kunt een kijkafspraak maken bij onze makelaar Pieter Delsman

Kantoor huis Leyduin
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven