Buitenplaats Leyduin

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Vleugelnootboom Leyduin / Henk van Bruggen
© Henk van Bruggen
Bossen & Buitenplaatsen

Wandelen en fietsen op historische Buitenplaats

Ooit gebruikten rijke families deze buitenplaats alleen als zomerverblijf. Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen, lunchen, het kan hier allemaal. Onze boswachter heeft twee wandelroutes van ca. 3 km. uitgezet die je ook gecombineerd kunt wandelen. Ze starten op enkele minuten van het parkeerterrein aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang. Een deel van de buitenplaatsenpad wandelroute loopt door Leyduin.

'Grapje' van de vroegere bewoners

De routes voeren langs de mooiste plekken. Bijvoorbeeld langs de Leybeek die over de buitenplaats kronkelt. En langs de Belvedère die naast de beek op een hoog duin staat. Het is een folly, een grapje die de vroegere bewoners ons hebben nagelaten. We hebben veel restauratieprojecten uitgevoerd op de buitenplaats. Zo is de gerestaureerde Belvedère weer toegankelijk. De oorsprong van het mooie bouwwerk is van rond 1760. 

Historische moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het grote huis. De tuinmuur en de twee schuren zijn opgeknapt en de tuin wordt nu door Stichting Moestuin Leyduin gebruikt voor het kweken van groenten en fruit. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer en halen daar wekelijks hun groenten. Meer informatie.

De paardenrenbaan wordt wel het mooiste plekje van Noord-Holland genoemd

Op de Buitenplaats kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns en reeën aantreffen. Naast een rijke natuur is er ook landschappelijk veel te beleven. In het zuiden ligt een voormalige paardenrenbaan die maar een paar jaren heeft gefunctioneerd maar nog altijd in het landschap is te herkennen. 

Leyduin Vrienden investeren in verbeteringen

De Leyduin Vrienden hebben een persoonlijke band met de Buitenplaats en voelen er zich nauw mee verbonden. Zij worden door Landschap Noord-Holland betrokken bij het bepalen van verbeteringsprojecten, volgen de realisatie op de voet en vieren de afronding van projecten met projectleiders en boswachters.

Lees meer

Wegwerkzaamheden

Van februari t/m juni 2021 wordt er gewerkt aan de Leidsevaartweg. Auto's kunnen geen gebruik maken van steeds een ander stuk van de weg. Leyduin blijft bereikbaar, voor automobilisten loopt de omleidingsroute via de Herenweg. Dit kost echter meer tijd.

Leybeek

Bezoekersinformatie

Gasterij Leyduin

Eten, drinken en overnachten

In het voormalige tweeling- of Juffershuis op de buitenplaats is Gasterij Leyduin gevestigd. Voorheen zomerhuis dat geheel in stijl is gerenoveerd in 2017. Veel mensen zijn al verknocht aan deze plek midden in het bos want zowel binnen als buiten op het terras zijn er sfeervolle plekken. Dit biologische restaurant vindt u op ca. 5 minuten wandelen van de parkeerplaats.

Interieur Gasterij Leyduin
© Woningfotografie Boekee

Kantoorruimte

Kantoorruimte

De bovenste twee verdiepingen van Huis Leyduin zijn in gebruik als kantoorruimte. Op dit moment zijn er twee fraaie ruimtes vanaf € 950,- p.maand inclusief servicekosten beschikbaar. U kunt een kijkafspraak maken bij onze makelaar Pieter Delsman

Kantoor huis Leyduin
cover Magazine2 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Rietorchis

Fietsroute door bloeiende duinen

Fietsen langs De Nollen, Mariëndal en de Zandpolders. Deze route combineert moderne kunst, duinen, middeleeuwse dijken, open polders en natuurgebieden langs de kust.