Buitenplaats Leyduin

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Belvedere leyduin
© Ronald van Wijk
Bossen & Buitenplaatsen

Wandelen en fietsen op historische Buitenplaats

Ooit gebruikten rijke families Buitenplaats Leyduin alleen als zomerverblijf. Nu kan iedereen hier het hele jaar genieten van de oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën. Wandelen, fietsen of een excursie, het kan hier allemaal!

Wandelen

Onze boswachter heeft twee bewegwijzerde wandelroutes (witte of gele route) uitgezet die je ook gecombineerd kunt wandelen. De wandelroute over Leyduin is 2,2 km en is gemarkeerd met gele stippen. De wandeling over Vinkenduin en Woestduin is 3,1 km en gemarkeerd met witte stippen. De routes starten op enkele minuten van het parkeerterrein aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang.  

Tip van de boswachter

Het Buitenplaatsenpad is een unieke wandeling langs de historische buitenplaatsen en eeuwenoude natuur in Zuid-Kennemerland. De route bestaat uit vier wandelingen die los of met elkaar te combineren zijn: Ommetje door Leyduin (4,6 km), Rondje Hartekamp & Overplaats (5 km), Rondje Groenendaal (5,4 km) en Rondje Bennebroekbos (3 km).

Lees meer over de route
Jeroen Engelhart
© Cees de Jonge

Fietsrondje Zuid-Kennemerland

Dit is een verrassende fietstocht vol natuur en cultuurhistorie in Zuid-Kennemerland. De route is 46 km lang en gaat langs fietsknooppunten. Zo fiets je in alle rust langs forten, buitenplaatsen, duinen en de Ruïne van Brederode. Je komt langs Kraantje Lek, een ouwenoude herberg waar vroeger de Zandvoortse vissers halthielden na een loodzware voettocht door de duinen. Fietsrondje Zuid-Kennemerland gaat via Buitenplaats Leyduin ook langs Huis te Manpad en De Overplaats van de Hartekamp.

Lees meer over de fietsroute

 

Excursies

We organiseren regelmatig excursies en (gezins)activiteiten op Leyduin. Bekijk hier het actuele aanbod.
Alvast een voorproefje? In deze 'online excursie' neemt boswachter Jeroen ons mee over Buitenplaats Leyduin en vertelt ons alles over bomen.

Lees hier meer over de maatregelen die bij ons gelden rondom het coronavirus. 

Leybeek

Bezoekersinformatie

Dankzij giftgevers al veel bereikt op de buitenplaats

In de afgelopen 10 jaar hebben we veel energie gestoken in het herstellen van de monumentale gebouwen. Zwarte schuur, Juffershuis, Belvedère; stuk voor stuk liggen ze er nu prachtig bij. Ook de natuur kreeg een flinke impuls. In de herstelde vochtige graslanden voor het huis komt tegenwoordig weer een hele reeks aan zeldzame duinplanten uitbundig tot bloei. Hier rennen de hazen in het rond, kwaken de kikkers in de sloten en brengen ooievaars hun jongen groot. Even verderop in het bos kreeg de Leybeek weer glooiende natuuroevers. Veel van deze projecten zijn mogelijk gemaakt dankzij de steun van giftgevers. We hebben enorm veel zin om met de volgende stap aan de slag te gaan: een nieuwe, prachtige tuin bij het huis.

Stukje bij beetje hebben we de buitenplaats verbeterd. Zie hieronder een impressie van de gerealiseerde projecten.

Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Mycena Gerard Bos

Geniet van de herfst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand wandel- en fietsroutes, excursies in de buurt, het laatste natuurnieuws en meer.