Buitenplaatsenpad

Routes
Belvedere leyduin
© Ronald van Wijk
Routes

Wandeling over historische buitenplaatsen Leyduin, Hartekamp, Overplaats en Groenendaal

Rijke lieden uit vorige eeuwen ontvluchtten ’s zomers de stank van de stad en lieten buitenplaatsen met grote huizen bouwen in de binnenduinrand. De parken werden vaak ontworpen door tuinarchitecten van naam. Wij en andere organisaties zorgen nu voor ze. Het is er heerlijk wandelen!

Onderweg: een oude renbaan, vinkenbaan en nieuwsgierige reeën 

Het Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend ga je terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur. Bekijk het restant van de oude renbaan op Woestduin en de vinkenbaan op Vinkenduin waar ooit geen vink veilig was. Onderweg word je vergezeld door talloze vogels en misschien zelfs een nieuwsgierige ree of eekhoorn. Geniet optimaal van de rust en alle geluiden om je heen.

Let op, routebordjes zijn verdwenen

Er zijn buiten Leyduin op diverse plekken routebordjes verdwenen. Deze zullen in de winter 2021 aangevuld worden. Het ommetje over Leyduin is iets aangepast en is nu 4,6 km. 

Deze route is nu ook beschikbaar als GPX-bestand. Wanneer je de route aanvraagt, ontvang je zowel een routebeschrijving (PDF) als een GPX-bestand.

Ree
© Els Branderhorst / Buiten-Beeld

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Wildrijk in de herfst

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. In deze editie lees je onder andere over onze eerste aankoop, meer dan 80 jaar geleden, het Wildrijk. Benieuwd? Vraag dan eenmalig gratis ons magazine aan.