Fietsrondje Zuid-Kennemerland

Routes
Ruïne van Brederode
Routes

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Deze route biedt veel totaal verschillende landschappen. Je start de route bij Station Overveen of een ander knooppunt. Je komt al snel langs Kraantje Lek, een ouwenoude herberg waar vroeger de Zandvoortse vissers halthielden na een loodzware voettocht door de duinen. Dan fiets je via Buitenplaats Leyduin (een van onze natuurgebieden) langs Huis te Manpad en De Overplaats van de Hartekamp. Rijke lieden uit vorige eeuwen ontvluchtten ’s zomers de stank van de stad en lieten hun buitenplaatsen met grote huizen bouwen in de binnenduinrand. De bekende Zweedse botanicus Carolus Linnaeus werkte in de 18e eeuw jarenlang op de Hartekamp. 

Onderweg: fiets langs lepelaarkolonie en Stompe Toren

Onderweg kom je verder langs Seminarie Hageveld, Vijfhuizerzandput/Poelbroekpark en de lepelaarkolonie bij De Liede. Wederom een natuurgebied van ons. In het bos broeden al jaren blauwe reigers en sinds 2004 is er een broedkolonie van lepelaars te vinden. Erg uniek, zo dicht bij de snelweg. In het dorpje Spaarnwoude vind je De Stompe Toren. De toren is uit het begin van de 13e eeuw. Via de forten van de Stelling van Amsterdam, het mooie dorpje Spaarndam, de Ruïne van Brederode en een deel van de Kennemerduinen. De route eindigt bij Station Overveen.

Lepelaars aan de Liede 01 / Peter Zwitser

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven