Expeditie Leyduin

Expeditie Leyduin
© Yorinde Diepstraten

Op zoek naar het geheim van Buitenplaats Leyduin

De boswachters van de Buitenplaats creëerden een interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. Onderweg ontvang je vragen via je mobiel, maar doe je ook allerlei leuke opdrachten in de natuur. Hierdoor ontrafel je de geheime code van een oud dagboek uit 1921 van de toenmalige boswachter Frank Zevenbergen. Langs het pad kun je bij het struinbos naar hartenlust hutten bouwen en dieren spotten. En daarna nog ‘over water lopen’. Als je de expeditie hebt volbracht, open je de kist met de gevonden code bij de Gasterij en vind je de prijs! En na afloop kun je natuurlijk nagenieten bij de Gasterij. Er staat een glaasje limo voor je klaar. 

Hoe werkt het?

Ga naar Buitenplaats Leyduin om te starten met Expeditie Leyduin. Je kan vanaf de parkeerplaats starten of als je met de fiets bent vanaf Gasterij Leyduin. Activeer de route door met je telefoon de QR-code te scannen bij het grote informatiebord bij de start. Deze kun je vinden door op je mobiel te kijken of op het routekaartje te kijken. Wanneer je dichtbij een opdracht bent, verschijnt een groene knop op je mobiel. Druk op de knop om de pagina uit het dagboek te openen. De website met opdrachten verschijnt op je mobiel.

Wat heb je nodig?

  • Een telefoon met internet en GPS
  • Een pen om de antwoorden op de achterkant van de flyer in te vullen. De route flyer kun je hier downloaden of je pakt een papieren route flyer op locatie bij de start van Expeditie Leyduin. 

 

Kees Perquin

Tip van de boswachter
Bekijk hieronder de video’s voordat je op Expeditie gaat! Weet jij de geheime code te ontcijferen?

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet je zijn om aan de expeditie deel te nemen?
De expeditie is geschikt voor kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Wel is het zo, hoe jonger de deelnemers hoe meer hulp nodig is van ouders/begeleiders. Gelukkig is de tocht voor volwassenen ook leuk en leerzaam!

Wat heb je nodig om te kunnen deelnemen?
Het is belangrijk dat er een opgeladen telefoon met mobiel internet beschikbaar is. Je hebt een kaartje nodig van de route (te vinden bij de start of bij Gasterij Leyduin) en een pen. Geschikte kleding voor het weertype en natuurlijk veel zin om het geheim van Leyduin te ontrafelen!

Hoelang duurt de expeditie?
De route is ongeveer 1,5 - 2 km lang en duurt zo'n 1,5 uur. Maar in het struinbos mag je lekker hutten bouwen, dus het kan al snel wat langer duren!

Mag ik ook op andere plekken een hut bouwen?
Het struinbos is ingericht om te spelen en hutten te bouwen. Op de rest van de Buitenplaats is het de bedoeling dat je op de paden blijft en niet te veel lawaai maakt. Veel dank namens de dieren!

Hoe start je de expeditie?
Ga naar de startlocatie en scan de QR-code op het bord. Nadat je je e-mailadres hebt ingevuld, krijg je toegang tot een webapplicatie met daarop de opdrachten van de expeditie.

Zijn de vragen moeilijk?
De vragen zijn niet heel moeilijk. Met een beetje speuren, nadenken en goed samenwerken kom je een heel eind. Kom je er echt niet uit? Kijk dan naar de hints onder de kist (niet verder vertellen natuurlijk)!

Er liggen geen kaarten meer bij de start?
De kaarten zijn ook te vinden bij Gasterij Leyduin of bij Informatiepunt De Kakelye bij het parkeerterrein.
 

Miniatuurvoorbeeld

Tip van de boswachter
Ga je wandelen of spelen in de natuur? Dan is het is wel opletten voor teken! Deze kleine beestjes houden zich schuil in struiken en gras en kunnen veel ellende veroorzaken. Met een tekenpas verwijder je teken in een soepele handbeweging.

Vraag gratis tekenpas aan

Expeditie Leyduin is financieel mede mogelijk gemaakt door Gemeente Bloemendaal, Stichting de Versterking en De Nationale Postcode Loterij. 

Expeditie Leyduin
© Yorinde Diepstraten
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven