Eilandspolder

Weilanden
 • Activiteitscategorie
  Wandelen
 • Activiteitscategorie
  Fietsen
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Varen
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
Eilandspolder / Dutchphoto
© Dutchphoto
Weilanden

Oer-Hollands landschap vlakbij Alkmaar

Wie een buitenlander iets typisch Noord-Hollands wil laten zien, kan hem of haar het best meenemen naar de Eilandspolder. Dit door mensen gemaakte landschap was vroeger een eiland tussen de meren Schermer en Beemster tot die in de Gouden Eeuw werden drooggelegd. De combinatie van talloze slootjes, het laag gelegen land, de kleine dorpjes, oude stadjes en de omliggende laaggelegen droogmakerijen maken het tot een fascinerend gebied.

Grutto's en orchideeën

Langs de sloten groeit trilveen, waar je ook prachtige varens en orchi­deeën treft. In de lente is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en goudplevieren. De Randstad lijkt hier opeens wel heel ver weg. Wij beheren het westelijke deel van de Eilandspolder in samenwerking met boeren. Er zijn ook een paar meertjes als De Lei, het Arismeer en De Knie en flink brede sloten in grillige patronen.

Vaartochten 

Wij organiseren hier met grote regelmaat vaartochten. Je bent hartelijk welkom aan boord. Met een eigen boot of een huurbootje kom je al gauw op de Lei, het grootste meer in het gebied. Hier hebben we een mooie uitstapplek ingericht. Je kunt er zwemmen en picknicken. 

Excursie in de Eilandspolder / Dutchphoto

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.