Eilandspolder

Weilanden
 • Activiteitscategorie
  Fietsen
 • Activiteitscategorie
  Meewerken in de natuur
 • Activiteitscategorie
  Varen
 • Activiteitscategorie
  Vogels kijken
 • Activiteitscategorie
  Wandelen
Eilandspolder / Dutchphoto
© Dutchphoto
Weilanden

Oer-Hollands landschap vlakbij Alkmaar

Wie een buitenlander iets typisch Noord-Hollands wil laten zien, kan hem of haar het best meenemen naar de Eilandspolder. Dit door mensen gemaakte landschap was vroeger een eiland tussen de meren Schermer en Beemster tot die in de Gouden Eeuw werden drooggelegd. De combinatie van talloze slootjes, het laag gelegen land, de kleine dorpjes, oude stadjes en de omliggende laaggelegen droogmakerijen maken het tot een fascinerend gebied.

Grutto's en orchideeën

Langs de sloten groeit trilveen, waar je ook prachtige varens en orchi­deeën treft. In de lente is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en goudplevieren. De Randstad lijkt hier opeens wel heel ver weg. Wij beheren het westelijke deel van de Eilandspolder in samenwerking met boeren. Er zijn ook een paar meertjes als De Lei, het Arismeer en De Knie en flink brede sloten in grillige patronen.

Vaartochten naar het Uilenbosje

Wij organiseren hier met grote regelmaat vaartochten. Je bent hartelijk welkom aan boord. Met een eigen boot of een huurbootje kom je al gauw op de Lei, het grootste meer in het gebied. Hier hebben we een mooie uitstapplek ingericht. Je kunt er zwemmen en picknicken. 

LET OP: in dit natuurgebied zijn maatregelen van het RIVM van kracht ivm het coronavirus, houd 1,5 meter afstand

Excursie in de Eilandspolder / Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.