Mariëndal

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Mariendal
© Koos Leek
Duinen

Bloemrijke struinnatuur

Eind 2005 is de Helderse natuur uitgebreid met ruim 50 hectare struinnatuur. Bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. Door de afmetingen van het gebied was het één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in Nederland. Kom eens op bezoek en verbaas je over de rijkdom aan bloemen, vlinders en vogels. Vergeet je laarzen niet!

Zo zag de Polder Koegras er vroeger uit

Opvallend onderdeel van het natte gebied is de haye, een sloot waaruit vroeger zand is gewonnen voor het opwerpen van de zanddijk. Ook bijzonder is een duinrel, als het niet al te droog is stroomt hier kwelwater uit de hoger gelegen duinen. Aan de oostkant, langs de fietsroute, staat een kijkscherm vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Het terrein is in de winterperiode heel nat door de regenval en kwel uit de naastgelegen duinen. In de loop van de zomer daalt het waterpeil.

De natuur is hier geëxplodeerd

Wat meteen opvalt zijn de eerste dieren die het terrein meteen zijn gaan verkennen en waarvan de sporen te vinden zijn in het terrein, door keutels en prenten. Zo zijn de vos, konijn en haas op die manier terug te vinden. Mariëndal trekt als een magneet vogels aan. Grauwe ganzen, watersnippen en scholeksters worden dagelijks gezien en natuurlijk vinden ook meeuwen hier hun rust. Indrukwekkend is de bloemenpracht, vooral in het voorhaar en de zomer. Soorten als rietorchis, moeraskartelblad, ratelaar en echte koekoeksbloem kleuren het gebied.

Kijkscherm Mariëndal foto Koos Leek
© Koos Leek

Bezoekersinformatie

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.