Mariëndal

Duinen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Mariendal
© Koos Leek
Duinen

Bloemrijke struinnatuur

Eind 2005 is de Helderse natuur uitgebreid met ruim 50 hectare struinnatuur. Bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. Door de afmetingen van het gebied was het één van de grootste natuurontwikkelingsprojecten in Nederland. Kom eens op bezoek en verbaas je over de rijkdom aan bloemen, vlinders en vogels. Vergeet je laarzen niet!

Zo zag de Polder Koegras er vroeger uit

Opvallend onderdeel van het natte gebied is de haye, een sloot waaruit vroeger zand is gewonnen voor het opwerpen van de zanddijk. Ook bijzonder is een duinrel, als het niet al te droog is stroomt hier kwelwater uit de hoger gelegen duinen. Aan de oostkant, langs de fietsroute, staat een kijkscherm vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Het terrein is in de winterperiode heel nat door de regenval en kwel uit de naastgelegen duinen. In de loop van de zomer daalt het waterpeil.

De natuur is hier geëxplodeerd

Wat meteen opvalt zijn de eerste dieren die het terrein meteen zijn gaan verkennen en waarvan de sporen te vinden zijn in het terrein, door keutels en prenten. Zo zijn de vos, konijn en haas op die manier terug te vinden. Mariëndal trekt als een magneet vogels aan. Grauwe ganzen, watersnippen en scholeksters worden dagelijks gezien en natuurlijk vinden ook meeuwen hier hun rust. Indrukwekkend is de bloemenpracht, vooral in het voorjaar en de zomer. Soorten als rietorchis, moeraskartelblad, ratelaar en echte koekoeksbloem kleuren het gebied.

Kijkscherm Mariëndal foto Koos Leek
© Koos Leek

Bezoekersinformatie

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.