Balgzandpolder

Wadden
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Lepelaars / Eric van der Eijk
© Eric van der Eijk
Wadden

Goede plek om veel vogels te zien

De Balgzandpolder is helemaal voor vogels ingericht. Je ziet hier altijd vogels die er rusten of voedsel zoeken, maar bij hoogwater in de Waddenzee zijn hier extra veel vogels te zien. Ze zijn vaak vanaf een korte afstand te bewonderen zijn vanachter het kijkscherm. Het gaat bijvoorbeeld op lepelaars, veel soorten eenden, grote groepen scholeksters en tureluurs en daartussen zeldzamere vogels zoals zwarte ruiter en groenpootruiter. 

Experimentele vogelrots

Naast de Balgzandpolder is eind 2016 een vogelrots aangelegd. En met succes: het wemelt er van de vogels!  Bij het ontwerp werd gezocht naar een vernieuwende inrichting. Een aanpak waarbij grond- en baggeropslag gecombineerd kon worden met de creatie van een vos-vrije broedplaats voor bijvoorbeeld visdieven. Want veel jonge kustvogels in Nederland worden opgegeten door rovers waardoor op het vasteland van het wad nauwelijks jonge vogels groot worden. Het ontwerp is in samenspraak met de Port of Den Helder, de gemeente Den Helder, Milieupark Oost tot stand gekomen. Henk Volkers en LAMA landscape architects tekenden voor het ontwerp.

Meteen succesvol

In de muren van de vogelrots is nestgelegenheid gecreëerd voor oeverzwaluwen. De vogelrots is vijf meter hoog en niet te beklimmen door vossen. In 2017 werd er al gebroed: 120 visdief, 10 dwergstern, 3 noordse stern, 3 kleine plevier, 28 kluut en 4 scholekster. In de muren zaten minimaal 100 paar oeverzwaluwen. We zoeken nog geld om een uitkijkpunt te maken zodat je bovenop de rots kan kijken.

Nieuwe uitkijktoren

Per maart 2021 is hier een open uitkijktoren te beklimmen, waarna je een prachtig uitzicht hebt op de vogels. In de toren gelden corona-maatregelen: zoals het vermijden van grote groepen mensen en 1,5 m afstand houden van elkaar. Kom een andere keer terug als het erg druk is. De uitkijktoren wordt niet gereinigd door Landschap Noord-Holland. Bij grote drukte zullen de boswachters de toren alsnog afsluiten. De andere beleefpunten zoals ’t Kuitje en de fotovogelhut zijn wel afgesloten voor publiek. Het vogelkijkscherm is toegankelijk.

LET OP: in dit natuurgebied zijn maatregelen van het RIVM van kracht ivm het coronavirus, houd 1,5 meter afstand

Vogelkijkscherm Balgzandpolder
© Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Mycena Gerard Bos

Geniet van de herfst

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand wandel- en fietsroutes, excursies in de buurt, het laatste natuurnieuws en meer.