Balgzand

Wadden
  • Activiteitscategorie
    Meewerken in de natuur
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Balgzand / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk
Wadden

Voedselrijk wad bij Den Helder trekt duizenden vogels aan

Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het gebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot het voormalige eiland Wieringen. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heeft u een prachtig uitzicht op het wad. De beste punten zijn de vogelhut op de dijk ten noorden van Van Ewijcksluis en bij Informatiecentrum 't Kuitje, Oostoeverweg in Den Helder. Let op de getijden, bij opkomend water vliegen de duizenden vogels in grote zwierige wolken richting dijk om daar te overtijen. 

Voedselrijkdom

Balgzand is zo geliefd bij ontelbare vogels omdat het twee maal per dag droogvalt en dan eindeloze zand- en slikplaten blootlegt, waar heel veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden zijn. In het voorjaar broeden er tal van vogels, zoals kluten, sterns en meeuwen, op de tegen de dijk gevormde schorren. Zelfs lepelaars hebben hier met succes jongen grootgebracht. In juli komen er grote groepen bergeenden bijeen om te ruien. Een spectaculair schouwspel. In het winterhalfjaar komen hier veel smienten en rotganzen, die bij hoogwater hun toevlucht kunnen zoeken op de rustige Balgzanddijk. Elke maand kan je wel mee met een vogelexcursie.

Wadvogelfotograaf / Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Zoogdieren

Vogelparadijs trekt ook andere dieren aan

Het Balgzand is afgesloten voor publiek, zodat de vogels niet worden verstoord. Van deze rustige omstandigheden profiteert ook hele reeks aan andere dieren. Onze natuurgids en fotograaf Leo Hofland heeft de voorkomende zoogdieren op een rijtje gezet. Een verrassend en indrukwekkend overzicht.

Lees meer
Grijze zeehond
© Leo Hofland
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven