Balgzand

Wadden
  • Activiteitscategorie
    Kinderactiviteiten
  • Activiteitscategorie
    Meewerken in de natuur
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Balgzand / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk
Wadden

Voedselrijk wad bij Den Helder trekt duizenden vogels aan

Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Het gebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot het voormalige eiland Wieringen. Het land is hier weids en mooi. Vanaf een aantal punten op de zeedijk heeft u een prachtig uitzicht op het wad. De beste punten zijn de vogelhut op de dijk ten noorden van Van Ewijcksluis en bij Informatiecentrum 't Kuitje, Oostoeverweg in Den Helder. Let op de getijden, bij opkomend water vliegen de duizenden vogels in grote zwierige wolken richting dijk om daar te overtijen. 

Voedselrijkdom

Balgzand is zo geliefd bij ontelbare vogels omdat het twee maal per dag droogvalt en dan eindeloze zand- en slikplaten blootlegt, waar heel veel schelpdieren, wormen, garnaaltjes en slakjes te vinden zijn. In het voorjaar broeden er tal van vogels, zoals kluten, sterns en meeuwen, op de tegen de dijk gevormde schorren. Zelfs lepelaars hebben hier met succes jongen grootgebracht. In juli komen er grote groepen bergeenden bijeen om te ruien. Een spectaculair schouwspel. In het winterhalfjaar komen hier veel smienten en rotganzen, die bij hoogwater hun toevlucht kunnen zoeken op de rustige Balgzanddijk. Elke maand kan je wel mee met een vogelexcursie.

 

Wadvogelfotograaf / Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven