Nieuwe uitkijktoren voor Balgzandpolder

Uitkijktoren Balgzandpolder
© Michiel de Nijs
Datum
do. 25 maart 2021

Een prachtig uitzicht op de vogelrots bij den Helder

Vorige week plaatsten wij een een nieuwe uitkijktoren aan de rand van het natuurgebied Balgzand in de Balgzandpolder. De uitkijktoren is bijna 10 meter hoog en biedt een adembenemend uitzicht over de vogelrijke Balgzandpolder tot aan de kust van Texel en Wieringen. De toren staat vlakbij de vogelrots (5 meter hoog) die we in 2016 ontwikkelden als veilig toevluchtsoord voor broedvogels. De nieuwe uitkijktoren is onderdeel van een omvangrijker plan waarmee wij, samen met onze partners, de beleving van Balgzand wil uitbreiden en verbeteren. Bezoekers en vogelaars kunnen op verschillende punten van heel dichtbij genieten van natuur en van vogels in dit stuk waddengebied zonder ze te verstoren. 

De nieuwe uitkijktoren

De eerste stap in het plan met nieuwe beleefpunten is de plaatsing van de uitkijktoren aan de rand van Balgzand. Vanuit de toren heeft de bezoeker onbelemmerd zicht op de broedende vogels op de vogelrots, die wij al eerder plaatsten, en op de vogelconcentraties in de Balgzandpolder. De toren is dusdanig hoog dat het uitzicht zich niet beperkt tot het landschap aan de binnenzijde van de zeedijk. Vanaf het bovenste bordes zie je zelfs in de verte Texel liggen en de Wieringer kust. Je kijkt over de vogelrijke schorren en je kunt genieten van de weersveranderingen en getijdebewegingen op het voortdurend van uiterlijk wisselende wad.

Uitbreiding beleefpunten

Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Ze noemen het hier ook wel de drukste luchthaven van Noord-Holland. Het gebied ligt ten oosten van Den Helder en reikt tot aan het voormalige eiland Wieringen en is een belangrijk rust- en foerageergebied voor vogels. Wij willen samen met andere natuurorganisaties de vogels in natuurgebied Balgzand, de Balgzandpolder en het aangrenzende waddengebied meer rust en ruimte bieden. Dat gaan we doen door het creëren van beleefpunten voor recreanten en vogelaars aan de randen van het gebied. Zo blijft de rust voor vogels ín het gebied gewaarborgd. In het gebied zijn al een aantal beleefpunten te vinden: natuurinformatiecentrum ’t Kuitje en een vogelkijkscherm die we gaan verbeteren. Speciaal voor natuurfotografen is er een vogelfotohut.  

Toegang tot de uitkijktoren

De uitkijktoren is te beklimmen, omdat het hier om een toren gaat die helemaal open is. Op dit moment is het nog wachten op de vogels, die zijn er nog niet in grote aantallen. In de toren gelden corona-maatregelen: zoals het vermijden van grote groepen mensen en 1,5 m afstand houden van elkaar. Kom een andere keer terug als het erg druk is. De uitkijktoren wordt niet gereinigd door Landschap Noord-Holland. Bij grote drukte zullen de boswachters de toren alsnog afsluiten. De andere beleefpunten zoals ’t Kuitje en de fotovogelhut zijn wel afgesloten voor publiek. Het vogelkijkscherm is toegankelijk.

Financiering uitkijktoren

De bouw en de plaatsing van de nieuwe uitkijktoren is mogelijk gemaakt door een aantal financiers: Prins Bernhard Cultuurfonds, De Kop Werkt!, Waddenfonds, Provincie Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland, Milieupark ’t Oost en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.