Wandel over het middeleeuwse Zeerijdtsdijkje

Routes
Zeerijdtsdijkje / Dutchphoto
© Dutchphoto
Routes

Wandelroute langs binnenduinen en nollen

Het Zeerijdtsdijkje stamt uit de Middeleeuwen. Het hield bij hoog water het land aan de binnenduinrand droog. De wandeling brengt u naar een van de verrassendste landschappen van Noord- Holland. Op de meeste plaatsen is de overgang van duin naar polder nogal abrupt. Binnenduinen en nollen werden vroeger afgegraven en het land erachter werd vlak gemaakt. Hier is de oorspronkelijke overgang van duingebied naar polder nog helemaal te beleven. Het maakt nu deel uit van de Schoonwatervallei. 

Schoonwatervallei: Duinwater als bron voor voldoende schoon water

De omgeving van Castricum is uitgekozen als natuurlijke klimaatbuffer. Schoon water in de sloten is belangrijk voor de natuur maar ook voor de mensen. Het water van de hooggelegen duinen stroomt langzaam in de sloten achter de duinen. Dit schone kwelwater wordt zo lang mogelijk vastgehouden in de Schoonwatervallei. Dan is er ook in droge zomers voldoende water en hoeft er weinig voedselrijk water van elders aangevoerd te worden.

Hond mee?

Neem de hond niet mee, deze kan slechts over een klein deel van de route mee. En dan aangelijnd.

Let op: tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) zijn sommige delen niet toegankelijk. 

Welkom bij het Zeerijdtsdijkje
© Dutchphoto

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word donateur!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook donateur en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Als donateur help je ons om 96 Noord-Hollandse natuurgebieden te beschermen voor de toekomst. Met jouw bijdrage zorgen we o.a. voor goede wandel- en fietspaden.  Je bent al donateur vanaf € 2,50 per maand. 

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven