Wildrijk

Bossen & Buitenplaatsen
  • Activiteitscategorie
    Fotograferen
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Wilde hyacinten / Koos Leek
© Koos Leek
Bossen & Buitenplaatsen

Blauw tapijt van hyacinten

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als buitenplaats. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk. In 1940 werd het door aankoop veiliggesteld.

Wandeling

Dit bos is heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterswoning enkele hoekjes wilde witte narcissen. In de zomer vindt u er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden.

Schoonwater uit de duinen

Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet. Met een bijzonder soort gemaal, een tonmolen, wordt het water op peil gehouden. Dat water komt door een zogenaamde ‘schoonwatersloot’ rechtstreeks uit de duinen. Daarmee is het Wildrijk een van de allermooiste natuurgebieden van Landschap Noord-Holland.

LET OP: in dit natuurgebied zijn maatregelen van het RIVM van kracht ivm het coronavirus, houd 1,5 meter afstand

Speurneusapp in het Wildrijk
© Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.