Bos Wildrijk biedt ruimte voor herdenking

Wildrijk / Dutchphoto
© Wildrijk / Dutchphoto
Datum
vr. 7 september 2018

Aanplant jonge bomen

Het is mogelijk om in een deel van natuurgebied Wildrijk herdenkingsbomen te planten, ter nagedachtenis aan overleden kinderen. We zijn hiervoor een bijzondere samenwerking aangegaan met de Stichting het Bos der Omarming.

Het Wildrijk, een bosgebied in Sint Maartenszee en ooit buitenplaats van welgestelde Amsterdamse kooplieden, was de eerste aankoop van ons in 1941 en is een uniek natuurgebied. Gebiedsmanager Do van Dijck: “We vonden het een mooie gedachte dat ouders en familie gelegenheid krijgen voor een herdenkingsplek. Door een boom te planten, krijgt het kind een plek in het bos. Ook sluit het goed aan bij onze natuurdoelstellingen om Noord-Holland samen nog groener en mooier te maken. Door de iepziekte zijn veel bomen gesneuveld, nu kunnen er nieuwe jonge bomen bij komen met een bijzondere betekenis en kan het bos zich herstellen.”

Wat gaat er gebeuren?

In een deel van het bos werden in het najaar van 2018 dode bomen en overwoekerende bramen weggehaald. Markante eiken blijven staan. Er ontstond zo ruimte voor aanplant van jonge nieuwe (herdenkings)bomen. Dat zijn: eik, linde, es, beuk, berk en de els. De zone in het bos wordt gemarkeerd met drie grote keien.

Willeke de Jong van Stichting Bos der Omarming: “Het is een plaats waar mensen kunnen herdenken in de natuur en tegelijk nieuwe krachten op kunnen doen. In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Je kiest een boom omdat hij bij je kind past; rank, sterk, speels, vriendelijk, moedig, reikwijdte, vroeg of laat bloeiend. In het bos ligt de nadruk op ‘leven’. We kwamen op het idee vanwege sterfgevallen in onze directe omgeving. Je kunt bij dit bosgedeelte mijmeren, wandelen en genieten van de natuur om je heen.”

Zaterdag 24 november 2018 was de eerste Boomplantdag, waarop alle aangevraagde herdenkingsbomen werden geplant. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via: hetbosderomarming.nl

Genieten van het bos

Een wandeling door het bos van een klein uur is juist in het voorjaar bijzonder mooi. Dan is de bodem zover je kunt kijken, bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. In de zomer vind je er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden. Veel wandelaars bezoeken het bos. In het bos zijn verschillende terugkerende evenementen, zoals Bloeiend Zijpe, open dagen en wandelexcursies. Er is ook een vrijwilligersgroep maandelijks actief met groenonderhoud om het bos zo mooi te houden. Voor meer informatie over het Wildrijk kun je terecht bij: boswachter Landschap Noord-Holland Tim Zutt, 06-53959503.

2023: De eerste herdenkingsbomen zijn op 24 november 2018 geplant. Beschut door de andere bomen groeien er nu ruim honderd herdenkingsbomen. Daarmee is dit bos vol geplant en kunnen er voor deze locatie geen bomen meer aangevraagd worden. 

Wildrijk
© Johan Stuart
Boswachter Tim Zutt en Willeke de Jong van Stichting Bos der Omarming
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven