Buitenplaats Leyduin

Veelzijdig natuurgebied met bijzondere faciliteiten

Onder de noemer Leyduin vallen de drie buitenplaatsen: Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Ooit werden deze buitenplaatsen alleen door voorname families gebruikt als zomerverblijf. Nu kan iedereen er genieten van de bijzondere samensmelting van natuur en cultuur. Wandelen, fietsen, picknicken of een ruimte huren in het statige Huis Leyduin of in het Koetshuis, het kan allemaal.

Trouwen, vergaderen of dineren

Landschap Noord-Holland verhuurt een aantal ruimtes in het karakteristieke Huis Leyduin. De bijdrage die we hiervoor vragen, wordt geïnvesteerd in de bescherming van de buitenplaats. U kunt bij ons trouwen, vergaderen en dineren Vroeger brachten rijke families uit Amsterdam hier met hun kinderen lange lome zomers door. Komt u de sfeer van vroeger proeven op buitenplaats Leyduin?

Alle activiteiten op buitenplaats Leyduin vindt u op www.gaatumee.nl. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Buitenplaats Leyduin heeft een bijzondere historische band met de Amsterdamse familie Van Loon. Bekijk het filmpje om meer over buitenplaats Leyduin en museum Van Loon te weten te komen.


Gasterij Leyduin.

Gasterij Leyduin

Het Juffershuis (ook wel Tweelinghuis genoemd) is het oudste pand op buitenplaats Leyduin en dateert uit de 18e eeuw en huisvest nu Gasterij Leyduin. In dit biologische restaurant met (h)eerlijke gevarieerde menukaart bent u van harte welkom! Het Juffershuis is o.a. gebruikt als zomerhuis door twee halfzusters, familie van David Jacob van Lennep. Het pand was van hout en verkeerde in slechte staat. Tijdens de restauratie in 2015/2016 was er speciale aandacht voor alle historische elementen (o.a. schouw, vloeren en opkamers), die dankzij het gebruik van authentieke materialen weer zullen stralen als vroeger.

Belvedère

De oorsprong van dit mooie uitkijkpunt is van rond 1760. Men nam altijd aan dat het gebouw toen bewust als ruïne is gebouwd en nooit een dak en ramen van glas heeft gehad. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek wat anders. Op basis van het mestelwerk konden de verschillende gedaanten en verbouwingen van de Belvedère door de tijd heen worden gereconstrueerd. De Gotische ramen, de kantelen en een deel van het stucwerk zijn toevoegingen vanuit de 19e eeuw. Door bewust de binnenzijde van de Belvedère niet te pleisteren, blijven deze bouwsporen leesbaar.

Moestuin

De moestuin van Leyduin zorgde eeuwenlang voor groenten, fruit en bloemen in het huis. De tuinmuur en de twee schuren zijn opgeknapt en de tuin wordt nu door De Nieuwe Akker gebruikt voor het kweken van groenten en fruit. Veel mensen uit de omgeving zijn deelnemer of vrijwilliger en halen daar wekelijks hun groenten. Meer informatie.

Paardenrenbaan

Naast de verschillende historische gebouwen in het terrein, is er ook landschappelijk veel te beleven. Op Woestduin ligt een voormalige paardenrenbaan, maar ook het Juffershuis en de cascade met stromend water in Leyduin zijn bijzonder. Op het landgoed kunt u spechten, boomklevers, eekhoorns, damherten en reeën aantreffen. Onze gidsen nemen u graag mee op wandelexcursie.

Ontdek Leyduin met een mobiele game

‘Sabotage op Leyduin’ is een spel dat door iedereen van 6 tot 12 jaar te spelen is. Met de Buitenplaats Mobiel maakt men op een spannende en verhalende manier kennis met het gebied. Kinderen helpen Jacob van Lennep, een personage uit het verleden, met het aanleggen van de allereerste drinkwaterleiding. Dit gaat namelijk niet van een leien dakje; iemand saboteert de aanleg! Het spel voor Leyduin is gratis te downloaden in de Google Play Store. Het is dus in eerste instantie alleen te spelen op Android-apparaten. Het spel duurt ongeveer drie kwartier. Buitenplaats Mobiel is onderdeel van het programma Buitenplaatsen in Beeld van Cultuurcompagnie Noord-Holland dat buitenplaatsen zichtbaar maakt en samenwerking tussen partijen bevordert. Meer informatie.

  Ligging: Tussen de Leidsevaart en de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ten zuiden van het pompstation van Waternet, bij de Manpadslaan te Vogelenzang (Gebruik als navigatieadres Woestduinweg 4 te Vogelenzang). Hier staat de routebeschrijving.
  Vrije toegang van zonsop- tot zonsondergang op wandel- en fietspaden. Brommers, motorrijtuigen zijn niet toegestaan.
  Excursies: Zie activiteiten.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede en verharde wandel/fietspaden die geschikt zijn voor rolstoelen. Er zijn daarentegen wel enkele klaphekjes en steile hellingen aanwezig die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren. In Huize Leyduin en het Juffershuis is een rolstoeltoilet.
  Ingang via parkeerplaats: Manpadslaan 1, Vogelenzang (Gebruik als navigatieadres Woestduinweg 4 te Vogelenzang). Lees deze routebeschrijving goed door.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Honden: Aan de lijn.
  Er zijn diverse projecten afgerond. Bijvoorbeeld het opknappen van de zwarte schuur, het bloemrijk maken van de graslanden voor het huis en de restauratie van de Belvedère.

Foto rechtsboven (Huis Leyduin).