Vliegende grutto's

Weidevogels

Ze zijn er weer! Welkom weidevogels

Eindelijk! De roep van grutto's klinkt weer in de lucht. Nu het voorjaar aanbreekt, komen ze als eerste terug vanuit hun overwinteringsplekken. Al snel volgen andere weidevogels. Na de barre tocht wacht ze hier een warm welkom. Bij het Landje van Geijsel en Fort bij Krommeniedijk hebben we alvast het land onder water gezet. Duizenden snavels prikken straks in de natte, zachte grond naar dikke regenwormen. Een opgedekte tafel! Zo komen de vogels op krachten, voordat het broedseizoen begint. Makkelijk wordt het niet, maar wij gaan ze helpen. En jij kunt meedoen. Samen geven we de weidevogels een vliegende start.

Ben je ook blij dat ze weer terug zijn? Deel jouw weidevogel-foto op social media met #welkomweidevogels

Fort bij Krommeniedijk

Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, zijn normaliter de Vogelkijkdagen op Fort bij Krommeniedijk. Helaas kunnen die dit jaar niet plaats vinden, maar Landschap Noord-Holland zorgt voor een alternatief. In dit filmpje vertellen boswachters meer over de inundatie (het onder water zetten van weilanden) bij Fort bij Krommeniedijk.

Landje van Geijsel

In februari strijken ieder jaar duizenden grutto’s neer op het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Wij verwelkomen de grutto’s met open armen zodat ze uitrusten en op krachten kunnen komen.

Lees meer
Grutto
© Astrid Kant - Buiten-Beeld

Lekker op de fiets

Een prachtige fietsroute langs weidevogelrijke gebieden bij het Uitgeester- en Alkmaardermeer. De route is het hele jaar mooi, maar in de maanden maart t/m juni zijn hier ook veel weidevogels te zien. 

Lees meer over de route
Weidevogels als de kievit staan onder grote druk omdat hun leefomgeving afneemt
© Menno Schaefer

Help de Noord-Hollandse weidevogels

Het gaat niet goed met de weidevogels in Noord-Holland. Wil je iets extra’s doen voor grutto’s, kieviten en tureluurs? Geef dan aan het weidevogelfonds. Vanuit het fonds financieren we maatregelen om het broedsucces te verbeteren. We beschermen weidevogels tegen roofdieren en zorgen voor voldoende voedsel. En dat werkt!

Doe een gift

Wat doen we met jouw donatie?

We vernatten greppels zodat er meer voedsel is, plaatsen stroomrasters om vossen op afstand te houden, vlakken slootkanten af en nog veel meer!
Jonge grutto - Weidevogelfonds
© Otto Plantema, Buiten-beeld / Jonge grutto

Themanummer over weidevogels

Vraag eenmalig gratis ons magazine aan

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te leren? Dan mag je ons magazine niet missen. Ons nieuwe magazine verschijnt op 26 februari a.s. In deze editie gaan we op pad met boswachter Chris en lees je alles over de bescherming van weidevogels.

Vraag het magazine aan
Kluut / Gerard Bos
© Gerard Bos
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Wildrijk in de herfst

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. In deze editie lees je onder andere over onze eerste aankoop, meer dan 80 jaar geleden, het Wildrijk. Benieuwd? Vraag dan eenmalig gratis ons magazine aan.