K'IJKTUIN

Project
K'IJKTUIN mei 2022
© Mischa den Drijver

Geurende bloemen- en kruidentuin

Vlak naast de fortwachterswoning van Fort K'IJK in Uitgeest verrijst een prachtige bloemen- en kruidentuin: K'IJKTUIN. Studenten van het Clusius College uit Hoorn hebben hier hun praktijkwerkplek. Wat is er leuker dan samen te werken, samen te ondernemen en te leren over biodiversiteit? Met dit initiatief worden zowel studenten, docenten en bedrijven meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. En zo wordt Noord-Holland nog een stukje mooier.

Trekpleister voor insecten

Boswachter Jeroen Engelhart helpt de studenten zodat de grond en de omgeving goed wordt bewerkt: “Het is mooi om te zien dat studenten hier zo’n prachtige tuin aanleggen, een aantrekkelijke trekpleister voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. Dichte beplanting zorgt voor schuilplaatsen waardoor ook andere insectensoorten (o.a. wantsen en spinnen) worden aangetrokken. Zo ontstaat een mooi compleet ecosysteem van bestuivers, jagers en prooien.”

Langs komen om te kijken?

Op dit moment is de tuin nog volop in aanleg. En als alle planten goed gaan groeien, dan kunnen theeliefhebbers na de oogst het bijzondere mengsel komen proeven. Dat vraagt nog wel even geduld.
Tijdens openingstijden van het fort do-zo 11-16 uur kunt u langs de tuin wandelen, de tuin zien ontstaan en binnen in het Theehuis terecht voor meer informatie. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis.

In dit project werken diverse partners samen om het tot een succes te maken: LAND&HAND, Stichting Landschap Noord-Holland, VONK (groenschool voor VMBO en MBO), MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).

Jeroen Engelhart

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Jeroen beheert diverse natuurgebieden van Zuid-Kennemerland tot aan de Forten van de Stelling van Amsterdam. Samen met vele vrijwilligers zorgt hij ervoor dat deze gebieden in topstaat blijven, zowel cultuurhistorisch als ecologisch! Zo kunnen wij allemaal blijven genieten van deze gezichtsbepalende en monumentale plekken in Noord-Holland.

Neem contact op
Jeroen Engelhart
© Cees de Jonge
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven