K'IJKTUIN

Project
K'IJKTUIN mei 2022
© Mischa den Drijver

Geurende bloemen- en kruidentuin

Vlak naast de fortwachterswoning van Fort K'IJK in Uitgeest verrijst een prachtige bloemen- en kruidentuin: K'IJKTUIN. Studenten van het Clusius College uit Hoorn hebben hier hun praktijkwerkplek. Wat is er leuker dan samen te werken, samen te ondernemen en te leren over biodiversiteit? De tuin is onderdeel van Land&Hand, een project van KETTER&Co. Met dit initiatief worden zowel studenten, docenten en bedrijven meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. En zo wordt Noord-Holland nog een stukje mooier.

Trekpleister voor insecten

Boswachter Jeroen Engelhart helpt de studenten zodat de grond en de omgeving goed wordt bewerkt: “Het is mooi om te zien dat studenten hier zo’n prachtige tuin aanleggen, een aantrekkelijke trekpleister voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. Dichte beplanting zorgt voor schuilplaatsen waardoor ook andere insectensoorten (o.a. wantsen en spinnen) worden aangetrokken. Zo ontstaat een mooi compleet ecosysteem van bestuivers, jagers en prooien.”

Langs komen om te kijken?

De tuin is aangelegd en alle planten groeien goed. Theeliefhebbers kunnen na de oogst het bijzondere mengsel komen proeven. Dat vraagt nog wel even geduld.
Tijdens openingstijden van het fort do-zo 11-16 uur kunt u langs de tuin wandelen, de tuin zien ontstaan en binnen in het Theehuis terecht voor meer informatie. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis.

In dit project werken diverse partners samen om het tot een succes te maken: KETTER&Co (initiatief nemer), Stichting Landschap Noord-Holland, VONK (groenschool voor VMBO en MBO), MediGran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee).

Menko Dijkstra

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Menko beheert een diversiteit aan gebieden, van buitenplaatsen en bosrijke gebieden tot aan forten en liniedijken als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Daar houdt hij toezicht, maakt beheerplannen, werkt samen met vrijwilligers, pachters, gemeenten en partnerorganisaties om die Noord-Hollandse natuur nog sterker te maken!

 

Neem contact op
Menko Dijkstra / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.