Studenten oogsten eerste fortenthee in kruidentuin bij Fort K’IJK  

FortKijkKruidentuin VONK / Yorinde Diepstraten
© Yorinde Diepstraten
Datum
vr. 29 september 2023

Feestelijke aftrap

Studenten van de opleiding Vonk hebben voor het eerst de inheemse kruiden geoogst bij Fort K‘IJK in Uitgeest om te gebruiken voor fortenthee en in toekomst voor andere culinaire producten zoals kefir.  Op 28 september was de feestelijke aftrap. Directeur Landschap Noord-Holland Bas Rüter en wethouder Jan Schouten namens gemeente Uitgeest openden de proeverij met fortenthee in samenwerking met KETTER&Co en Wilder Land.

Onthulling paneel / Landschap Noord-Holland
© Mischa den Drijver
Directeur Bas Rüter en wethouder Jan Schouten gemeente Uitgeest onthullen paneel

K’IJKtuin als praktijkleerplek: inheemse kruiden- en bloementuin

De tuin is een aantrekkelijke trekpleister geworden voor insecten zoals vlinders, vliegen, bijen, wespen en kevers. De studenten van VONK staken de afgelopen jaren flink de handen uit de mouwen om deze tuin aan te leggen in kader van Biodivers Perspectief. Dat is een vierjarig programma in Noord-Holland voor natuurinclusief leren èn ondernemen.  Studenten van verschillende studierichtingen onderzoeken hoe zij de biodiversiteit rondom het fort kunnen verbeteren en hoe je dit kunt inzetten als verdienmodel.  Sinds 2022 is de groene omgeving van Landschap Noord-Holland hun nieuwe praktijkleerplek. En ze kregen in de K’IJKtuin hulp van ervaren boswachters.  
Directeur Bas Rüter: “Het is mooi om te zien dat deze ondernemende studenten hier hun passie volgen, samenwerken en tegelijk hun kennis in de praktijk brengen om de natuur en biodiversiteit rondom het fort vooruit te helpen. Zo wordt Noord-Holland weer een stukje mooier en levendiger!“ 

Fort KIJKtuin / Mischa den Drijver
© Mischa den Drijver
Fort K'IJKtuin in bloei

Winnaar van de New European Bauhaus Prijs 2023 

KETTER&Co, initiator en ontwikkelaar van de K’IJKtuin, heeft afgelopen zomer de New European Bauhaus-prijs van de Europese Commissie in ontvangst mogen nemen voor hun landelijke project, Land&Hand. Ook de K’IJKtuin valt onder dit project. 

Een kijkje nemen 

Tijdens openingstijden van het fort donderdag t/m zondag 11-16 uur kan iedereen langs de tuin wandelen om een kijkje te nemen. De tuin ligt rondom het fortwachtershuis van Fort K‘IJK . Vanaf dit najaar is de heerlijke zelfgekweekte kruidenthee beschikbaar voor liefhebbers. 

Deze K’IJKtuin is onderdeel van Land&Hand, een initiatief van KETTER&Co (initiatiefnemer) in samenwerking met VONK (vmbo- en mbo-onderwijs), Landschap Noord-Holland (natuurorganisatie), Medigran (leverancier inheems zaad) en Wilder Land (producent inheemse thee) . 

Meer lezen

Menko Dijkstra

Functie

Boswachter Buitenplaatsen en Forten

Menko beheert een diversiteit aan gebieden, van buitenplaatsen en bosrijke gebieden tot aan forten en liniedijken als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Daar houdt hij toezicht, maakt beheerplannen, werkt samen met vrijwilligers, pachters, gemeenten en partnerorganisaties om die Noord-Hollandse natuur nog sterker te maken!

 

Neem contact op
Menko Dijkstra / Landschap Noord-Holland
© Landschap Noord-Holland
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.