Welkom in Fort K'IJK

Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Voel de rust. En ontdek alles over natuur en landschap..

Geniet op het terras van het prachtige landschap rondom en laat je verrassen door alles dat Fort K'IJK te bieden heeft. Hier kun je ontspannen. En leren over natuur & landschap. Hier kijken we verder dan de muren van het fort alleen en geven mensen nieuw toekomstperspectief.

Openingstijden
woensdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur.
zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur.

Groepsreserveringen audiotour of schoolbezoek: fortkijk@deheerenvanzorg.nl, tel.  06-11708730

Audiotour Belevingscentrum

Audiotour

'Kijken wordt zien' tijdens je bezoek. Hoe werd een fort gebouwd en geheim gehouden? Ervaar de inundatie en de onzichtbare, zeldzame natuur. En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling? Volg de Lichtlijn in het fort neem zelf deel aan dit verhaal! Je leert alles over natuur & landschap in de Stelling van Amsterdam...

Op pad met de audiotour
Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen je via de audiotour mee op reis. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. Benieuwd? Haal je tour op bij de balie.

Fort K'IJK
© Mike Bink

Theeschenkerij en reserveringen

Welkom

Binnen staat de koffie voor je klaar, neem plaats en geniet! De Heeren van Zorg heet je hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij.
Er is heerlijke Illy koffie, diverse soorten thee en fris en een taart om van te smullen.

Contact

Vergadering of lunch? Wij helpen je graag: fortkijk@deheerenvanzorg.nl 06-11708730

Theeschenkerij Fort K'IJK
© Sabine van Keulen
Fort K'IJK
© Mike Bink

Fietsroute 25 km

Fiets door groen langs forten en liniedijken

Ervaar het Linielandschap rondom onze hoofdstad. Bekijk Fort K’IJK en het Bomvrije Kruitmagazijn. Fiets over wegen met namen als Vuurlinie en Militaire weg. Onderweg kom je bovendien door natuurgebied Aagtendijk met haar bijzondere vogels. Startpunt: Fort K'IJK

Download route
Fietsen tussen de forten / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

NATUURGEBIED

Uitgestrekte weilanden vol met weidevogels

Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, broedgebied en leefgebied van allerlei diersoorten. Volg de actuele vogelwaarnemingen. Jaarlijks is er een prachtig vogelkijkweekend (inundatie).

Lees meer
Vogelkijkweekend Fort K'IJK
© Sabine van Keulen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Wie wonen er in het fort?

Een thuis voor bewoners

In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende officieel gerestaureerd Fort K'IJK

Woning Fort K'IJK
© Sabine van Keulen

Deze plek is Duurzaam

Duurzame innovatie

Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel

Bijzondere architectuur

Een lust voor het oog

Dat is natuurlijk het fort zelf als onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed). Maar ook de in 2017 herbouwde fortwachterswoning uit handen Eek en Dekkers – “Piet Hein Eek architecture”.  En tot slot is in 2018 een nieuwe spectaculaire kijkkoepel geplaatst, een ontwerp van architect Marjolein van Eig

Binnen in het belevingscentrum laten verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen.

Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Prijsonderscheiding

Om trots op te zijn

Erfgoedprijs
In Fort K'IJK zijn ultramoderne technieken toegepast en daarom is de Duurzaam Erfgoedprijs 2018 toegekend. Lees meer.

Genomineerd Arie Keppler Prijs
Fort K'IJK is genomineerd voor deze prijs voor omgevingskwaliteit. Lees meer.

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel
Fort K'IJK

Schoolbezoek

Kom met je klas

Je kunt met een klas bij ons terecht, er zijn 30 audiotours beschikbaar! Het onderwerp 'Stelling van Amsterdam' is prima geschikt als digitaal lesprogramma. Het algemene lespakket verlevendigt de les en geeft een goed inzicht in diverse thema's. Het programma voor het digitale schoolbord  bestaat uit vier vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries en opdrachten en is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Let op: in belevingscentrum Fort K'IJK wordt puur het thema Natuur & Landschap uitgelicht

Download Leskist
Fort K'IJK
© Sabine van Keulen

IZI Travel App 50 km

Van Amsterdam naar Fort K'IJK

Zo indrukwekkend: al fietsend vanaf de hoofdstad naar ons fort en luister onderweg naar boeiende korte fragmenten: Fietsroute ca 50 km 'Van Amsterdam tot Fort K'IJK' in de IZI Travel App klik hier voor NL/EN/DUI.

Download route
Izi Travel app kaart

Grenzeloos genieten
'Grenzeloos genieten'! Dat is het thema in 2018 voor het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie-erfgoed. Wilt u meer forten ontdekken? Ga dan naar www.forten.nl en trek er op uit.

Logo Fort K'IJK
© Landschap Noord-Holland
magazine nr. 2 - 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In ons magazine lees je alles over weidevogels, orchideeën en nog veel meer. Met wandelroute (10 km) in Westfriesland.