Fort K'IJK gesloten tot 1 september 2020

Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink
© Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink

In verband met de maatregelen omtrent het Corona-virus sluit Fort K´IJK haar deuren tot 1 september 2020.

Houd voor verdere berichtgeving www.fortkijk.nl en onze Facebookpagina www.facebook.com/fortkijk in de gaten. 

                                   ----

Doe de audiotour en geniet van kopje koffie of thee

Geniet in het centrale deel van het fort (de Poterne) van een goed kopje koffie of thee. Wij ontwikkelden speciaal voor jou de audiotour in verschillende talen die je in ca. 30 minuten zelf doorloopt. Je raakt bekend met de Stelling van Amsterdam. We lichten speciaal het thema landschap en natuur uit. Je krijgt verschillende vragen om zelf op te lossen. Laat je verrassen en ontvang na de audiotour een leuk aandenken na het uitbrengen van je stem! Geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Historische rondleiding met gids

Er is maandelijks op zaterdag een historische rondleiding met een gids over Kanonnen en kookpotten van ca. 60 min. Loop mee door het fort en geniet van soldaten anekdotes en weetjes over het functioneren van dit fort. Kijk op onze activiteitenpagina voor data en boek meteen een plekje.

RECENSIES: 'Mooie audiotour en interessant.' 
'Een mooi verbouwd fort met interessante informatie (de audiotour is een aanrader). En daarna nog een lekker kopje koffie met iets lekkers. Ons bezoek aan het fort hebben we gecombineerd met een wandeling van wandelnetwerk NH, (wandeling nummer 58, de rode route, ruim 10 km). Het was een mooie wandeling door Krommeniedijk, langs molen de Woudaap, met uitzicht op weilanden en water en we hebben o.a. grutto's en een lepelaar gezien! Een heerlijke middag gehad'
'Mooi opgeknapt fort met audio tour''

MEER REVIEWS

Openingstijden 
Zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur (van 1 oktober t/m 30 maart). De audiotour is op elk moment te doen als het fort open is.

Vanaf 1 maart is het fort in het weekend geopend en per 1 april ook doordeweeks. De openingstijden maken we hier zo snel mogelijk bekend. 

Tarieven audiotour
Volwassenen € 4,- | op vertoon Natuurpas € 3,-
Kinderen (va. 12 jaar) € 4,- | op vertoon Natuurpas € 3,-
Familietarief (max 4 pers) € 12,- | op vertoon Natuurpas € 10,-

Vogelkijkdagen op 1 en 8 maart 2020

Boswachter Chris Rost draait de sluizen open om hele stukken land rond het Fort onder water te zetten. Chris legt in de video uit waarom hij dat doet. Kom je ook kijken op zondag 1 en 8 maart? Meer informatie.

Landschapsexcursies onder leiding van een Oer-IJ gids

Leer tijdens een fietstocht of wandeling het landschap rond het fort lezen. Gidsen openen je ogen voor tekenen uit het verleden die je nog steeds in het landschap kan herkennen. Op zondag 8 maart, 14 juni en 13 september zijn er 'noordelijke'-tochten. Op 13 april en 12 juli 2020 zijn er een zelfde soort fietstochten maar dan naar het zuiden richting Beverwijk en Wijkermeer. Op 10 mei en op 9 augustus zijn er wandelingen via een interessante route richting Busch en Dam.

Reserveren

Kom je met een groep?

Stuur een mail naar: fortkijk@deheerenvanzorg.nl

Door de dikte van de fortmuren is de telefonische bereikbaarheid niet altijd optimaal. Wij adviseren daarom om reserveringen en vragen per mail te stellen. Eventueel kun je bellen met 06-36432714.

 

Download de menukaart
Theeschenkerij Fort K'IJK
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Mike Bink

Fietsroute 25 km

Fiets door groen langs forten en liniedijken

Ervaar het Linielandschap rondom onze hoofdstad. Bekijk Fort K’IJK en het Bomvrije Kruitmagazijn. Fiets over wegen met namen als Vuurlinie en Militaire weg. Onderweg kom je bovendien door natuurgebied Aagtendijk met haar bijzondere vogels. Startpunt: Fort K'IJK

Download route
Fietsen tussen de forten / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

Uitkijkpunt

Ruime blik vanaf K'IJK-koepel

In onze K'IJK-koepel bevind je je op een magisch uitkijkpunt, bovenop de voormalige hefkoepel. In het voorjaar wemelt het hier van de weidevogels. Maar het hele jaar door is dit echt genieten, want vanaf deze hoogte heb je goed zicht op het oer-Hollandse landschap rondom.

Fort K'IJK kijkkoepel / S. van Keulen
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Wie wonen er in het fort?

Een thuis voor bewoners

In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende officieel gerestaureerd Fort K'IJK

Woning Fort K'IJK
© S. van Keulen

Deze plek is Duurzaam

Duurzame innovatie

Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel

Schoolbezoek

Kom met je klas

Je kunt met een klas bij ons terecht, er zijn 30 audiotours beschikbaar! Het onderwerp 'Stelling van Amsterdam' is prima geschikt als digitaal lesprogramma. Het algemene lespakket verlevendigt de les en geeft een goed inzicht in diverse thema's. Het programma voor het digitale schoolbord bestaat uit vier vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries en opdrachten en is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Let op: in belevingscentrum Fort K'IJK wordt puur het thema Natuur & Landschap uitgelicht

Download Leskist
Fort K'IJK
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel
Fort K'IJK

IZI Travel App 50 km

Van Amsterdam naar Fort K'IJK

Zo indrukwekkend: al fietsend vanaf de hoofdstad naar ons fort en luister onderweg naar boeiende korte fragmenten: Fietsroute ca 50 km 'Van Amsterdam tot Fort K'IJK' in de IZI Travel App klik hier voor NL/EN/DUI.

Download route
Izi Travel app kaart

Spel: Soldaat op de Stelling

Zelf ook even soldaat zijn?

Speciaal voor (kinder)groepen die na de audiotour, tijd extra willen besteden: reserveer gratis het levensgrote spel 'Soldaat op de Stelling-spel". Win het spel en wordt commandant van de Stelling. 

Let op: zorg dat er wel een spelleider aanwezig die helpt het spel te spelen.

Lees meer en download de spelregels
Fort K'IJK Spel Soldaat op de Stelling
© Provincie Noord-Holland
Logo Fort K'IJK
© Landschap Noord-Holland
Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven