Welkom bij Fort K'IJK!

Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink
© Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink

Openingstijden Belevingscentrum (audiotour) & Theehuis Fort K'IJK & Uitkijkpunt
Donderdag t/m zondag van 11.00-16.00 uur.

Let op! Vrijdag 27 september hebben de medewerkers van het Fort een Teamdag. Fort K'IJK is die dag gesloten. 

Tickets voor audiotour zijn in het Belevingscentrum te verkrijgen. 
 

Audiotour en Theehuis Fort K'IJK
In de poterne, het centrale deel van het fort, kunt u genieten van een kop koffie of thee. De vriendelijke warme en lichte ruimte is in Scandinavische stijl ingericht en er zijn verschillende tafels en lage zitjes om uit te kiezen. 

De audiotour in het fort gaat over de Stelling van Amsterdam en de bijzondere rol van dit werelderfgoed in de het natuurgebied. De tour is een aanrader voor klein (vanaf 6 jaar) en groot en duurt ongeveer 30 minuten. De tour is binnen in het goed verwarmde fort.  Je bepaalt zelf het tempo en slaat desgewenst een onderdeel over, of doet hem zelfs twee keer. De audiotour is in het Engels, Duits en Nederlands te doorlopen. De audiotour onder 10 personen hoef je niet te reserveren.

Tarieven audiotour 
Volwassenen € 6,- | op vertoon Natuurpas € 4,-
Kinderen (vanaf 13 jaar) € 6,- | op vertoon Natuurpas € 4,-
Kinderen tot en met 12 jaar: gratis 

Uitkijkpunt
Toegang naar het Uitkijkpunt is gratis en te bereiken via de ingang van het Theehuis. 

Rondleidingen
Iedere eerste zaterdag van de maand worden er rondleidingen op dit fort georganiseerd. Aanvang 13.30 uur. Wil je mee, kijk dan bij onze activiteiten. Hier kun je je inschrijven voor de rondleiding.

Groepsuitjes
Wil je met een groep van meer dan 10 personen naar Fort K'IJK komen? Reserveer dan via deze pagina je komst.

Adres
Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest. Dit is vlakbij Krommeniedijk. Route

 Volg ook de Facebookpagina van Fort K'IJK.

Uitkijkpunt

Ruime blik vanaf K'IJK-koepel

In onze K'IJK-koepel bevind je je op een magisch uitkijkpunt, bovenop de voormalige hefkoepel. In het voorjaar wemelt het hier van de weidevogels. Maar het hele jaar door is dit echt genieten, want vanaf deze hoogte heb je goed zicht op het oer-Hollandse landschap rondom.

Fort K'IJK kijkkoepel / S. van Keulen
© S. van Keulen

Wie wonen er in het fort?

Een thuis voor bewoners

In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende officieel gerestaureerd Fort K'IJK

Woning Fort K'IJK
© S. van Keulen

K'IJKTUIN

Geurende bloemen en kruiden

Rondom de fortwachterswoning ontstaat in 2022 een geurende bloemen- en kruidentuin. Studenten van het Clusius College leren hier meer over natuurinclusieve landbouw en het vergroten van de biodiversiteit. Over een tijdje kan iedereen in het Theehuis genieten van een heerlijk kopje kruidenthee.

Ontdek meer over de tuin
K'IJKTUIN mei 2022

Fietsroute 25 km

Fiets door groen langs forten en liniedijken

Ervaar het Linielandschap rondom onze hoofdstad. Bekijk Fort K’IJK en het Bomvrije Kruitmagazijn. Fiets over wegen met namen als Vuurlinie en Militaire weg. Onderweg kom je bovendien door natuurgebied Aagtendijk met haar bijzondere vogels. Startpunt: Fort K'IJK

Download route
Fietsen tussen de forten / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Deze plek is Duurzaam

Duurzame innovatie

Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel

Schoolbezoek

Kom met je klas

Je kunt met een klas bij ons terecht. Het onderwerp 'Stelling van Amsterdam' is prima geschikt als digitaal lesprogramma. Het algemene lespakket verlevendigt de les en geeft een goed inzicht in diverse thema's. Het programma voor het digitale schoolbord bestaat uit vier vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries en opdrachten en is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Let op: in belevingscentrum Fort K'IJK wordt puur het thema Natuur & Landschap uitgelicht

Download Leskist
Fort K'IJK
© S. van Keulen

IZI Travel App 50 km

Van Amsterdam naar Fort K'IJK

Zo indrukwekkend: al fietsend vanaf de hoofdstad naar ons fort en luister onderweg naar boeiende korte fragmenten: Fietsroute ca 50 km 'Van Amsterdam tot Fort K'IJK' in de IZI Travel App klik hier voor NL/EN/DUI.

Download route
Izi Travel app kaart
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel
Fort K'IJK
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.