Welkom in Fort K’IJK

Ontdek het gloednieuwe belevingscentrum in Fort bij Krommeniedijk

Open: woensdag t/m zondag

WELKOM

Proef het Voorjaar
Droomt u van een plek waar u kunt ontspannen in de natuur? Geniet op ons terras van het prachtige landschap rondom en laat u verrassen door alles dat Fort K'IJK te bieden heeft.

Erfgoedprijs
Fort K'IJK wint Duurzaam Erfgoedprijs 2018! In Fort K'IJK zijn ultramoderne technieken toegepast. Lees meer.

Genomineerd Arie Keppler Prijs
Fort K'IJK is genomineerd voor deze prijs voor omgevingskwaliteit. Lees meer.

Grenzeloos genieten

In 2018 heeft het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie-erfgoed als thema 'grenzeloos genieten'. We hebben voor u een heerlijke fietstocht uitgestippeld van 25 km! Startpunt: Fort K’IJK waar u kunt vertoeven met een heerlijk kopje koffie & de audiotour kunt beluisteren. En dan fietsen langs het decor van Werelderfgoed. Download de route hieronder en geniet!

Download hier de 25 km Fortenfietsroute met als startpunt Fort K'IJK.

OPENINGSTIJDEN

Per 1 april:
woensdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur.
zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur.

BELEVINGSCENTRUM

In belevingscentrum Fort K'IJK komen ‘Natuur & Landschap binnen de Stelling van Amsterdam’ tot leven. Beleef en leer hier hoe de Stelling eerst de mens en later het landschap beschermde.

Bekijk hier de toegangsprijzen

Audiotour
'Kijken wordt zien' tijdens uw bezoek. Hoe werd een fort gebouwd, geheim gehouden en ervaar de inundatie. Welke bewegingen zijn er in de natuur, onzichtbare natuur, zeldzame natuur. En wat zijn de toekomstdromen voor de Stelling? Volg de Stellinglijn als bron van alle verhalen en neem zelf deel aan dit verhaal! 

Stemmen van de boswachter en de fortwachter nemen u via de audiotour mee op reis. Er is dus geen gids of extra uitleg nodig. Verbeelding, projecties, licht en donker laten de unieke architectuur van het fort tot zijn recht komen. Kom genieten van deze mooie plek! U bent van harte welkom. 

THEESCHENKERIJ

Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! De Heeren van Zorg heet u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij.

Wie wonen er in het fort?
In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent officieel gerestaureerd Fort K'IJK

Deze plek is duurzaam
Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's.

Beschermd natuurgebied
Rondom het fort liggen uitgestrekte weilanden, broedgebied en leefgebied van allerlei diersoorten. Volg hier de actuele vogelwaarnemingen. Jaarlijks is er een prachtig vogelkijkweekend (inundatie). 

Fraai staaltje architectuur
Dat is natuurlijk het fort zelf als onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed). Maar ook de in 2017 herbouwde fortwachterswoning uit handen Eek en Dekkers – “Piet Hein Eek architecture”.  En tot slot is in 2018 een nieuwe spectaculaire kijkkoepel geplaatst, een ontwerp van architect Marjolein van Eig.

ROUTEBESCHRIJVING

Met de fiets: Er is bij het fort voldoende parkeergelegenheid voor fietsen. Er zijn laadpalen voor elektrische fietsen aanwezig. Fietsroute ca 50 km 'Van Amsterdam tot Fort K'IJK' in de IZI Travel App klik hier voor NL/EN/DUI.
Download hier de 25 km Fortenfietsroute met als startpunt Fort K'IJK

Met openbaar vervoer: Kom met de trein naar Krommenie Assendelft, daarna fietsen (10 min) of wandelen (45 min - 3,5 km). Of vanaf station Krommenie Assendelft met bus 69 tot halte Glennstraat in Krommenie, daarna wandelen (20 min - 1,7 km). Raadpleeg www.9292ov.nl voor actuele informatie.

Met de auto: Op het fortterrein is beperkt parkeerplaats (20 plekken) met laadpalen voor 4 elektrische auto's. Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bijvoorbeeld bij de parkeerhaven bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen naar het Fort.

Adres: Lagendijk 22 in Uitgeest. Routebeschrijving.
Het fort is rolstoeltoegankelijk.

Groepsreserveringen audiotour of vergaderen: fortkijk@deheerenvanzorg.nl 06-11708730

Er-op uit bij meerdere forten? Kijk dan op www.forten.nl

In bezoekerscentrum fort Pampus, herbeleef je de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam, met multimediasnufjes en interactieve games.

Foto's boven: Aart Jan van Mossel. Foto's rechts: Mike Bink 
Foto's opening: Ted Jansen
Inundatiefoto's: Landschap Noord-Holland

PARTNERS

            

www.fortkijk.nl