Welkom in Fort K'IJK

Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink
© Audiotour Fort K'IJK / Mike Bink

Doe de audiotour en geniet van koffie en huisgemaakte taart

Geniet in het centrale deel van het fort (de Poterne) van een verrassende goed kopje koffie of thee met huisgemaakte taart of landbrood. Wij ontwikkelden speciaal voor jou de audiotour in verschillende talen die je in ca. 30 minuten zelf doorloopt. Je raakt bekend met de Stelling van Amsterdam. We lichten speciaal het thema landschap en natuur uit. Je krijgt verschillende vragen om zelf op te lossen. Laat je verrassen en ontvang na de audiotour een leuk aandenken na het uitbrengen van je stem! Geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Historische rondleiding met gids

Er is maandelijks op donderdag een historische rondleiding met een gids over Kanonnen en kookpotten van ca. 60 min. Loop mee door het fort en geniet van soldaten anekdotes en weetjes over het functioneren van dit fort. Kijk op onze activiteitenpagina voor data en boek meteen een plekje.

RECENSIES: 'Mooie audiotour en interessant. Daarna lekker koffie met gebak of lunch'
'Een mooi verbouwd fort met interessante informatie (de audiotour is een aanrader). En daarna nog een lekker kopje koffie met appelgebak! Ons bezoek aan het fort hebben we gecombineerd met een wandeling van wandelnetwerk NH, (wandeling nummer 58, de rode route, ruim 10 km). Het was een mooie wandeling door Krommeniedijk, langs molen de Woudaap, met uitzicht op weilanden en water en we hebben o.a. grutto's en een lepelaar gezien! Een heerlijke middag gehad'
'Mooi opgeknapt fort met audio tour''

MEER REVIEWS

Openingstijden
woensdag t/m vrijdag 10.00-16.00 uur
zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur

De audiotour is op elk moment te doen als het fort open is.

Tarieven audiotour
Volwassenen € 4,- | op vertoon Natuurpas € 3,-
Kinderen (va. 12 jaar) € 4,- | op vertoon Natuurpas € 3,-
Familietarief (max 4 pers) € 12,- | op vertoon Natuurpas € 10,-

Expositie door Daniël Haans

Stillevens en landschappen

Klassiek traditioneel-ambachtelijk kunstschilder Daniël Haans exposeert de hele maand september 2019 een aantal van zijn werken in het fort. Droom weg bij prachtige stillevens en landschappen die tot de verbeelding spreken. Daniël is een schilder die vooral romantische taferelen en scènes vervaardigt. De dramatiek in het werk, die zelfs in zijn stillevens terugkomt, is vaak indrukwekkend. De diversiteit tussen portret, landschap en stilleven maakt zijn oeuvre heel interessant, vooral dankzij het meesterlijke licht en de scènes die uit het leven gegrepen zijn.  
De hele maand september 2019 te bezichtigen tijdens openingstijden.

Meer informatie
Stilleven / Daniël Haans
© Daniël Haans

Reserveren

Kom je met een groep?

Stuur een mail naar: fortkijk@deheerenvanzorg.nl

Door de dikte van de fortmuren is de telefonische bereikbaarheid niet altijd optimaal. Wij adviseren daarom om reserveringen en vragen per mail te stellen. Eventueel kun je bellen met 06-11708730.

 

Download de menukaart
Theeschenkerij Fort K'IJK
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Mike Bink

Fietsroute 25 km

Fiets door groen langs forten en liniedijken

Ervaar het Linielandschap rondom onze hoofdstad. Bekijk Fort K’IJK en het Bomvrije Kruitmagazijn. Fiets over wegen met namen als Vuurlinie en Militaire weg. Onderweg kom je bovendien door natuurgebied Aagtendijk met haar bijzondere vogels. Startpunt: Fort K'IJK

Download route
Fietsen tussen de forten / Ronald van Wijk
© Ronald van Wijk

Uitkijkpunt

Ruime blik vanaf K'IJK-koepel

In onze K'IJK-koepel bevind je je op een magisch uitkijkpunt, bovenop de voormalige hefkoepel. In het voorjaar wemelt het hier van de weidevogels. Maar het hele jaar door is dit echt genieten, want vanaf deze hoogte heb je goed zicht op het oer-Hollandse landschap rondom.

Fort K'IJK kijkkoepel / S. van Keulen
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel

Wie wonen er in het fort?

Een thuis voor bewoners

In een deel van het fort wonen nu jongvolwassenen met autisme. Er is ook gelegenheid voor dagbesteding en/of opstap naar werk. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid. Stadsherstel Amsterdam restaureerde en verbouwde het fort met financiering van de Provincie Noord-Holland.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende officieel gerestaureerd Fort K'IJK

Woning Fort K'IJK
© S. van Keulen

Deze plek is Duurzaam

Duurzame innovatie

Fort K'IJK laat zien dat herbestemming van monumenten duurzaam kan zijn. De toegepaste technieken zijn ultramodern: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten en een groen dak. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en dan zijn er ook nog laadpalen voor elektrische auto's en fietsen.

Duurzaam Fort
© Aart Jan van Mossel
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel

Schoolbezoek

Kom met je klas

Je kunt met een klas bij ons terecht, er zijn 30 audiotours beschikbaar! Het onderwerp 'Stelling van Amsterdam' is prima geschikt als digitaal lesprogramma. Het algemene lespakket verlevendigt de les en geeft een goed inzicht in diverse thema's. Het programma voor het digitale schoolbord bestaat uit vier vertelplaten met filmpjes, animaties, fotoseries en opdrachten en is bedoeld voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Let op: in belevingscentrum Fort K'IJK wordt puur het thema Natuur & Landschap uitgelicht

Download Leskist
Fort K'IJK
© S. van Keulen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel
Fort K'IJK

IZI Travel App 50 km

Van Amsterdam naar Fort K'IJK

Zo indrukwekkend: al fietsend vanaf de hoofdstad naar ons fort en luister onderweg naar boeiende korte fragmenten: Fietsroute ca 50 km 'Van Amsterdam tot Fort K'IJK' in de IZI Travel App klik hier voor NL/EN/DUI.

Download route
Izi Travel app kaart

Spel: Soldaat op de Stelling

Zelf ook even soldaat zijn?

Speciaal voor (kinder)groepen die na de audiotour, tijd extra willen besteden: reserveer gratis het levensgrote spel 'Soldaat op de Stelling-spel". Win het spel en wordt commandant van de Stelling. 

Let op: zorg dat er wel een spelleider aanwezig die helpt het spel te spelen.

Lees meer en download de spelregels
Fort K'IJK Spel Soldaat op de Stelling
© Provincie Noord-Holland
Logo Fort K'IJK
© Landschap Noord-Holland
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven