Fietsen langs forten en liniedijken

Routes
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel
Routes

Fietsroute langs verdedigingslinie van Amsterdam door een weids, groen landschap

De verdedigingslinie rondom Amsterdam bevatte een ingenieus systeem dat de stad moest beschermen tegen vijandige aanvallen en was gebaseerd op de kracht van het bestaande polderlandschap: het onder water zetten van het land. De hoger gelegen dijken bleven droog en werden voorzien van verdedigbare forten. Deze fietsroute loopt over deze ‘accessen’ en toont het groene en verrassend open karakter van dit gebied dat mede ontstond omdat de schootsvelden door militaire wetgeving open bleven.

Onderweg: forten, Aagtendijk en het kruitmagazijn

Je start bij Fort K’IJK, waar je kunt vertoeven met een heerlijk kopje koffie. In het belevingscentrum zie je hoe de Stelling eerst de mens en later het Landschap beschermde. Daarna Fort aan de Ham en Fort bij Veldhuis, beide ingericht als musea. Je fietst door richting natuurgebied Aagtendijk met interessante vogels als de Rietgors, Blauwborst en Kleine Karekiet. Over wegen met namen als Vuurlinie, Militaire weg en Geniedijk kom je verder nog bij Fort Zuiderwijkermeer, waar tegenwoordig kaas gerijpt wordt en bij het Bomvrije Kruitmagazijn.

Elk jaar in april begint het toeristische seizoen voor de forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie-erfgoed. Fiets langs het decor van Werelderfgoed. Download de route hieronder en geniet!

Raadpleeg www.fortkijk.nl voor de actuele openingstijden van Fort K'IJK.

 

Belevingscentrum

Praktische informatie

Download route (pdf)

Nog meer routes? Word Beschermer!

Handige gids met 25 routes. Gratis als welkomstgeschenk!

Wil je nog meer inspirerende routes ontvangen? Word ook Beschermer en krijg onze 240 pagina's dikke natuur- en wandelgids (t.w.v. € 15,95) cadeau. Je bent al Beschermer vanaf € 2,75 per maand. Met jouw bijdrage beschermen we 100 natuurgebieden voor de toekomst. Én kunnen we wandel- en fietspaden goed onderhouden.

Bekijk alle voordelen
Natuurgids
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven