Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende gerestaureerd Fort bij Krommeniedijk

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende gerestaureerd Fort
© Ted Jansen

Professor mr. Pieter van Vollenhoven opende woensdagmiddag 4 oktober 2017 in Uitgeest het gerestaureerde en herbestemde Fort bij Krommeniedijk in de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed).

Nog niet eerder werd aan een fort een woon-zorg-trainingsfunctie gegeven, dit maakt het tot een inspirerend voorbeeld. En het fort is door toepassing van duurzame technieken straks 80% zelfvoorzienend qua energie. 

In Fort K’IJK stromen diverse doelen samen. De partners sloegen de handen ineen om een duurzame zorgplek te bieden voor deze groep jongeren én cultuurhistorisch erfgoed open te stellen voor publiek. 

Woontrainingscentrum

Na een omvangrijke restauratie door Stadsherstel Amsterdam biedt het fortgebouw een woonplek aan (jong)volwassenen met autisme. De Heeren van Zorg begeleidt hun weg naar zelfstandigheid (van ‘samenredzaamheid naar zelfredzaamheid’). De jongeren gaan geleidelijk hun intrek nemen en wennen. In toekomst kan er dagbesteding plaatsvinden. Ook de fortwachterswoning is herrezen maar dit keer verrassend genoeg uit handen van Eek en Dekkers – “Piet Hein Eek architecture”.  

Belevingscentrum Fort K'IJK

In belevingscentrum Fort K' IJK ontdek je hoe de Stelling van Amsterdam eerst de mens en later het landschap beschermde. Wij lieten door Tinker Imagineers een interactieve Lichtlijn ontwikkelen die het stellinglandschap ontvouwt. Leerzaam voor jong en oud! Het is vanaf 11 oktober geopend voor publiek, elke woensdag t/m zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Zie fortkijk.nl voor meer informatie.

De Stelling van Amsterdam is één van de 10 werelderfgoederen die Nederland rijk is. De restauratie en inrichting van het bezoekerscentrum is grotendeels gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.

Professor mr. Pieter van Vollenhoven

Professor mr. Pieter van Vollenhoven zet zich in voor het behoud van monumenten en voor natuurontwikkeling. Eerder deed hij dat als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds en van het Nationaal Groenfonds. Nu is de heer Van Vollenhoven voorzitter van de Commissie Herbestemming Monumenten en van de Commissie Realisatie Natuurverkiezing. Meer informatie

Professor mr. Pieter van Vollenhoven
© Koninklijk Huis
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende gerestaureerd Fort
© Ted Jansen
Fort K'IJK
© Aart Jan van Mossel
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende gerestaureerd Fort
© Ted Jansen
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.