Fort bij Krommeniedijk

Forten en Verdedigingswerken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Fort bij Krommeniedijk
© Jan van Mossel
Forten en Verdedigingswerken

Een historisch fort met belevingscentrum midden in een eeuwenoud landschap 

Fort bij Krommeniedijk is één van een 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort werd flink opgeknapt. Een deel van het fort is omgetoverd tot belevingscentrum Fort K'IJK over natuur en landschap in de Stelling van Amsterdam. Je kan na een bezoek genieten van een versnapering in de Theeschenkerij. Een bezoek meer dan waard!

Bijna elk jaar zetten onze boswachters een flink deel van onze weilanden rondom het fort onder water. Speciaal voor vogels op doortrek en voor weidevogels die juist in Noord-Holland arriveren om te broeden. Zo kunnen ze aansterken. We starten rond half februari langzaam met het opzetten van het water en ongeveer half maart zijn de weilanden weer droog. Vanaf de Lagendijk en het Fort zijn de natte weilanden met een verrekijker of telescoop goed te overzien.

Hier begint, vlakbij de drukke Zaanstreek, een open en uitgestrekt veenweidelandschap dat een bezoek meer dan waard is. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is. De Lagendijk is een eeuwenoude dijk die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Langs Busch en Dam loopt een liniedijk van de Stelling van Amsterdam. Deze verbond Fort bij Krommeniedijk met Fort aan den Ham. Je zou het nu niet meer zeggen, maar troepen konden zich achter deze dijk ongezien verplaatsen. Op de dijk staan nog knotwilgen die geplant zijn tijdens de aanleg van de Stelling van Amsterdam. 

Bezoek Fort K'IJK

Fort K'IJK

Bezoekersinformatie

Cadeau certificaat

Een stuk natuur voor een ander

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.

 

Naar boven
Cadeau certificaat

Een duurzaam kerstcadeau

Zoek je een origineel cadeau dat óók nog eens goed is voor de wereld? Voor € 7,50 per m2 geef je een stuk Noord-Hollandse natuur aan een ander. Dichtbij huis, om voor altijd van te genieten.