Behoud Groene Long A8 A9

Project
Fort Veldhuis / Dutchphoto
© Fort Veldhuis / Dutchphoto

Groene Long tussen A8 en A9 dreigt dicht te slibben

Van het Alkmaardermeer in het noorden tot Spaarnwoude in het zuiden krimpt het open landschap steeds verder in door de stedelijke druk van Haarlem – Alkmaar en Amsterdam – Zaanstad. Grote projecten hier zijn voorzien, zoals een geplande aansluiting van de A8 op de A9, de aanleg van een opstelterrein voor Sprinters en verdere stedelijke uitbreiding. Deze hebben ingrijpende, onomkeerbare gevolgen voor het landschap.

Icomos, hèt adviesorgaan van UNESCO over het Werelderfgoed onderzocht recentelijk de plannen van de snelwegaanleg, die dwars door het werelderfgoed Stelling van Amsterdam gaat. Het concludeerde een ontoelaatbare aantasting en sommeerde de plannen terug naar de tekentafel.

Desondanks sprak Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland eind mei haar voorkeur uit voor een Golfbaanvariant, als beste verbinding tussen de A8 en A9. Gedeputeerde Post is nu voornemens om dit najaar een landschapsplan te maken voor de inpassing van die Golfbaanvariant in de Stelling van Amsterdam. Wij vinden dit een te eenzijdige benadering.

Samen met andere maatschappelijke organisaties vinden we deze ontwikkelingen onacceptabel en hebben daarom een groene coalitie gesloten om de Provincie op andere gedachten te brengen en zodat zij een plan ontwikkelt dat:

  1. uit gaat van het gebied met alle kwaliteiten hierin, waaronder natuur en landschap, en dat
  2. rekening houdt met de huidige EN toekomstige ruimtelijke opgaven die spelen in het gebied, waaronder het mobiliteitsvraagstuk.

Werkbezoek statenleden

in juni hebben wij statenleden van de commissie Mobiliteit en Financien, commissie Natuur, Landbouw en Milieu en van de commissie Ruimte, Wonen en Water, rondgeleid in het gebied. Zodat zij zelf de bijzondere waarden van het gebied konden ervaren en de verrommeling en doorsnijdingen die het gebied inmiddels al kent.

Inspreken

Tijdens de inspraakbijeenkomst met commissie Mobiliteit en Financien heeft Ernest Briet zich tot Gedeputeerde Post gericht en namens de Groene Coalitie opgeroepen om een integraal plan te ontwikkelen, uitgaande van de kwaliteiten van het gebied. Hier de complete inspraaktekst:

 

Ilse Miedema

Functie

Hoofd Communicatie & Marketing

De prachtige natuur en het veelzijdige landschap waar Ilse zich voor inzet, geeft haar enorm veel energie en voldoening. Het werk loopt uiteen van strategisch overleg over maatschappelijke vraagstukken tot persoonlijke gesprekken met natuurliefhebbers die Landschap Noord-Holland een warm hart toe dragen. 

Neem contact op
Ilse Miedema
© Sabine van Keulen
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven