Batterij en Spaarnwouderveen

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
Batterij Spaarnwouderveen / Dutchphoto
© Dutchphoto
Water & Moeras

Een libellenrijkdom rond een ouderwets verdedigingswerk

Het gebied Spaarnwouderveen en Batterij is gelegen in het dorp Halfweg. Hier ligt een ouderwets verdedigingswerkje dat niet meer is dan een aarden wal en het gaat schuil achter bosjes en begroeiing. De aanwezigheid van heide maakt het gebied heel bijzonder. Er bloeit zowel dopheide als struikheide.  In de rietkragen nestelen de bekende rietvogels, maar ook waterrallen en kiekendieven. Het water dat er nog is staat bekend om zijn libellenrijkdom. Wij voeren in dit veengebied dan ook een libellenvriendelijk beheer. Zo wordt op verschillende plekken het riet niet gesneden. Hierdoor ontstaan luwe en door de zon beschenen stroken, hier zijn libellen gek op. Er zijn wel twaalf verschillende soorten waargenomen, waaronder vroege glazenmaker en glassnijder.

Om dit bijzonder veenweidegebied niet dicht te laten groeien met elzen en berken, wordt het begraasd. Dit gebeurt aan de kant van de weg door pony’s en wat meer in de polder door hooglanders.

Ga er zelf eens kijken

Dit veengebied is niet open voor het publiek, maar je kunt het heel goed overzien vanaf de Batterijweg en vanaf de Spaarndammerdijk. Je komt langs deze wegen als je de fietsroute De Liede volgt. Er is een ook wandelroute die je naar dit gebied brengt.  Als je meer wilt zien van dit gebied kun je elke laatste zaterdag van de maand meehelpen met beheerwerk

Batterij Spaarnwouderveen / Dutchphoto
© Dutchphoto

Bezoekersinformatie

Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.