Wandelen langs lepelaars in De Liede

Routes
Lepelaars De Liede / Rob Kuiper Buiten-beeld
© Rob Kuiper/Buiten-beeld
Routes

Lepelaars kijken rond De Liede bij Haarlem

Deze wandeling langs de lepelaarkolonie in De Liede is vooral in april en mei zeer de moeite waard en indrukwekkend als je oog-in-oog staat met deze sprookjesachtige witte vogels. De kolonie in Haarlem is een van de allerbeste plekken in Nederland om lepelaars te zien. Vanaf het fietspad heb je een mooi uitzicht over het moerasbos en de vele nesten. Je ziet lepelaars overvliegen en op het nest hun jongen verzorgen. Soms op enkele meters afstand!

De kolonie bezoeken

Ben je van plan om de kolonie te bezoeken? Download dan onze wandelroute (er is overigens ook een fietsroute). Hiermee zie je niet alleen de lepelaars, maar kun je ook de mooie natuur in de omgeving verkennen. De route begint bij de bijzondere kolonie lepelaars. Vervolgens loop je door een eeuwenoud veenweidelandschap met sloten en plassen waar de lepelaars graag voedsel zoeken. Geniet verder van de molens en de Stompetoren, het schilderachtige kerkje op een oude strandwal. Onze boswachter heeft de mooiste plekken voor je uitgezocht.

Bijzonderheden route

De route is niet gemarkeerd en bevat daarom een kaartje en aanwijzingen. Het startpunt van de route is goed bereikbaar via openbaar vervoer (NS Station Haarlem Spaarnwoude) en de auto (parkeren bij De Zoete Inval). 

Honden

De hond kan niet mee.

Lepelaar De Liede
© Do van Dijck

Praktische informatie

Download route (pdf)
Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven