Wildrijk

Uniek beschermd natuurgebied

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als landgoedje. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk.

Wandeling

Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van een klein uur, juist in het voorjaar. Dan is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. Bovendien bloeien in de buurt van de boswachterwoning enkele hoekjes wilde witte narcissen. In de zomer vindt u er verkoeling en in het najaar zijn er veel paddenstoelen te vinden.


Het Wildrijk rond 1 mei. Foto Eric van der Eijk.

Speurneus App

Doe de speurtocht in het bos. Download thuis de Speurneus App van Landschap Noord-Holland en kies voor Het Wildrijk. Zet terplekke uw locatie en gps aan. Starten maar! Weet u alle antwoorden? De App stuurt u het bos in! U kunt hem downloaden via I-tunes of Google Play.

Zwartkop en tonmolen

Andere bijzondere planten die er bloeien zijn de knikkende vogelmelk en de voorjaarszonnebloem. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters en soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet. Met een bijzonder soort gemaal, een tonmolen, wordt het water op peil gehouden. Dat water komt door een zogenaamde ‘schoonwatersloot’ rechtstreeks uit de duinen. Daarmee is het Wildrijk een van de allermooiste bezittingen van Landschap Noord-Holland.


Fitis. Foto: Joke Huijser-Spekken

Vleermuizen

Elk jaar overwinteren er vleermuizen in de bunker die daar speciaal voor is ingericht. De telling op 3 januari 2013 leverde 16 watervleermuizen op. Elk jaar neemt dat aantal toe. 

Natuurtuin

Vlakbij de ingang ziet u een tuin die vrijwilligers beheren. Er groeien en bloeien veel wilde planten. Zaden die onder meer uit deze tuin komen, kunt u kopen bij één van onze vrijwilligers. Lees het verhaal over de tuin hier.

 

Ligging: Het Wildrijk is eenvoudig te vinden door vanaf het Noordhollandsch Kanaal richting Sint Maartenszee te rijden. Meteen links is een parkeerterrein. Even verderop rechts van de kruising Zeeweg/Belkmerweg 78, Sint Maartenszee. 

Vrije toegang van zonsopkomst tot zonsondergang op de wandelpaden.

 

Parkeren: Op het parkeerterrein aan de Zeeweg.

 

Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl 

  Excursies: Zie Activiteiten.
 

Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede wandelpaden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen, maar geen verharde paden. Er zijn wel ruimte parkeerplaatsen aanwezig voor mindervaliden.

   Honden: Aan de lijn.
 

 

 

 
 
 

Routes

Een schitterend ommetje van ruim 2 km door het Wildrijk.