Herinrichting Waterberging Twisk

Project
Waterberging Twisk / Koos Leek
© Waterberging Twisk / Koos Leek

Impuls voor natuurwaarden

In 2018 hebben we een aantal maatregelen genomen in waterberging Twisk om de natuurwaarden en de recreatieve mogelijkheden voor bezoekers verder te verhogen. In het moerasdeel van het gebied zijn ondiepe slenken gegraven om de ontwikkeling van nat rietmoeras te stimuleren. Hierdoor ontstaat meer geschikt leefgebied voor bijzondere broedvogels als roerdomp, snor en baardman. Het broedeiland is verlaagd, waardoor het nu minder snel verruigd met riet en ruigte. Dit is heel goed voor de hier jaarlijks in groot aantal broedende kluten, kokmeeuwen en visdieven.

Langs het fietspad, wat aan de zuidzijde van het gebied ligt, is een uitkijkpunt gerealiseerd, wat ook geschikt is voor rolstoelgebruikers. Vanaf hier hebben bezoekers prachtig zicht op het gebied.

De herinrichting van waterberging Twisk is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, het Dinamofonds, het Jaap van Duijn Vogelfonds, een nalatenschap en geld wat werd ingezameld na het overlijden van een vrijwilliger die vanaf de aanleg van de waterberging intensief betrokken was bij het gebied.

 

cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.