Waterberging Twisk: beter te bekijken vanaf nieuw uitkijkpunt

Waterberging Twisk / Koos Leek
© Koos Leek

Ontspannen turen naar vogels

Dit najaar is een nieuw uitkijkpunt opgeleverd, ten noorden van Twisk langs de N239. Bij het nieuwe uitkijkpunt kunnen vogelliefhebbers vanaf een bankje ontspannen vogels kijken en volop genieten van de rust en ruimte.

In waterberging Twisk maakten we een broedeiland, een veilige broedplek voor kluten, visdiefjes, kleine plevieren en meeuwen. Door moerasnatuur te creëren is het een extra aantrekkelijke plek voor baardmannetjes en roerdompen. Boswachter Roelf Hovinga: “Je kunt dit vogelrijke gebied nu zo goed overzien! Hier kun je echt genieten van IJslandse grutto's, waterral, bonte strandlopers en veel kluten, een genot voor het oog. Veel soorten watervogels dus, maar ook roofvogels zoals de bruine kiekendief, de buizerd, de sperwer en torenvalkjes ontbreken niet.”

Waterberging Twisk is 38 hectare groot en kan bij hevige regenval circa 100.000 m³ water bergen. Dat natuur en waterberging goed samen kunnen gaan, bewijst dit gebied.

Kluut
© Gerard Bos
Kluut
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
© Roelf Hovinga
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
© Roelf Hovinga
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
Baardmannetje
© Gerard Bos
Baardmannetje
Magazine nummer 4 2018

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Wadden, mezen in de tuin en vondsten op het strand. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute (14 km) rondom het Amstelmeer.

Naar boven