Waterberging Twisk en Oostermare

Water & Moeras
  • Activiteitscategorie
    Wandelen
  • Activiteitscategorie
    Fietsen
  • Activiteitscategorie
    Vogels kijken
Waterberging Twisk met fietsers
© Koos Leek
Water & Moeras

Natuur en waterberging gaan heel goed samen

Dat natuur en waterberging goed samen kunnen gaan, bewijst dit gebied. Waterberging Twisk is 38 hectare groot en kan bij hevige regenval circa 100.000 m³ water bergen. Daardoor overstroomt de rest van dit deel van West-Friesland niet. Dit volstromen zal één keer in de 5 à 10 jaar plaatsvinden. Om het water te beheren, kent het gebied een inlaatwerk en een uitlaatwerk.

Verrassend rijk vogelgebied

Het hele jaar door zijn hier veel vogels te zien. Opvallend vaak ook bijzondere soorten. Voor bijvoorbeeld baardmannetjes is het belangrijk. Ga er eens kijken! Het fietspad (Marepad) slingert langs de natuurlijke oever van de eeuwenoude veenstroom de Oostermare. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over de waterberging.

Stapstenen langs de Omringdijk

Naast de waterbergingfunctie is het gebied een stapsteen in de ecologische verbindingszone Aartswoud-Medemblik. Het betreft een zone die kleine en grotere moerassen en natte percelen met elkaar verbindt.
Wij beheren dit gebied in opdracht van de eigenaar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij zorgen ervoor dat de waterberging voldoende bergingscapaciteit houdt. Dit betekent dat indien nodig, er gebaggerd en geschouwd wordt. Landschap Noord-Holland is wel eigenaar van een stuk kadetjesland aan de oostkant van het gebied. Dit heet Oostermare.

Oeverzwaluwwand

Bezoekersinformatie

Uitkijkpunt: blik op prachtige natuur

Waterberging Twisk beter te bekijken vanaf nieuw uitkijkpunt

Bij het nieuwe uitkijkpunt kunnen vogelliefhebbers vanaf een bankje ontspannen vogels kijken en volop genieten van de rust en ruimte. In waterberging Twisk maakten we een broedeiland, een veilige broedplek voor kluten, visdiefjes, kleine plevieren en meeuwen en moerasnatuur.

Lees meer
Waterberging Twisk / Koos Leek
© Koos Leek
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.