Week van het Landschap 2021

Jelle Draper Leyduin
Datum
wo. 15 september 2021

16 t/m 31 oktober: volop activiteiten bij de Landschappen

De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers de natuur is. Even op de fiets stappen, uitwaaien op het strand of een nieuwe route ontdekken in het bos. De herfstvakantie is een mooie tijd om van de natuur en prachtige herfstkleuren te genieten. 

Ontdek de Noord-Hollandse natuur

  1. Ga mee op een van onze uitgelichte excursies of ontdek zelf wat er allemaal te doen is in onze gebieden: 
    De leukste excursies in de herfstvakantie
     
  2. Liever zelf op pad door de mooiste natuurgebieden van Noord-Holland? Kies dan een van onze wandel- of fietsroutes.
    De leukste fietsroutes in Noord-Holland
    De mooiste wandelroutes in Noord-Holland

 

Uitgelichte excursies

Vliegenzwam
© Henk van Bruggen

Paddenstoelen excursie in Wildrijk 

24 oktober is de eerste paddenstoelen excursie van het jaar! Wildrijk is een ideale plek om paddenstoelen te zien. Door het vele dode hout dat er ligt en de vochtige bodem komen hier veel verschillende soorten voor. Je vindt ze alleen of in fraaie heksenkringen, groeiend op oude bomen en tussen de vegetatie. Het is goed zoeken, maar de gids weet vast al waar je fraaie exemplaren kunt vinden. Tip: neem je camera mee, paddenstoelen zijn vaak heel fotogeniek!

Bekijk de excursie

Kanoetenzwerm, Gerard Bos

Trekvogels op Balgzand

Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter. Ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie op 23 oktober ga je samen met een gids toch een bezoek brengen. Tip: heb je een verrekijker? Neem die dan mee.

Bekijk de excursie

Wandeling over historische buitenplaatsen Leyduin, Hartekamp, Overplaats en Groenendaal

Het Buitenplaatsenpad is een unieke verbinding tussen historische buitenplaatsen. Al wandelend ga je terug in de tijd. Het pad voert langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur. Bekijk het restant van de oude renbaan op Woestduin en de vinkenbaan op Vinkenduin waar ooit geen vink veilig was. Onderweg word je vergezeld door talloze vogels en misschien zelfs een nieuwsgierige ree of eekhoorn. Geniet optimaal van de rust en alle geluiden om je heen.

Bekijk de wandelroute 

Woestduin / Menno Schaefer

Ga ook het land in!

De provinciale Landschappen hebben in de Week van het Landschap een mooi aangepast en gevarieerd aanbod aan wandel- en fietsroutes en excursies. Ontdek bijvoorbeeld de nieuwe wandelroute Iwema Steenhuis in Groningen, doe mee aan een tal van excursies en ontmoet de verschillende boswachters. 

Week van het Landschap

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven