Paddenstoelen excursie in Wildrijk

Excursies
Vliegenzwam
© Henk van Bruggen
Excursies

Wildrijk ideaal voor paddenstoelen!

In de herfst, als het nog niet heel koud is maar wel al vochtig door de regen, dan zie je plotseling de paddenstoelen uit de grond schieten. Dat kan zomaar heel snel gaan.
Wildrijk is een ideale plek om paddenstoelen te zien. Door het vele dode hout dat er ligt en de vochtige bodem komen hier veel verschillende soorten voor. Je vindt ze alleen of in fraaie heksenkringen, groeiend op oude bomen en tussen de vegetatie. Het is goed zoeken, maar de gids weet vast al waar je fraaie exemplaren kunt vinden.

Paddenstoelen hebben vaak de mooiste en fantasierijkste namen, zoals bijvoorbeeld vliegenzwammen, elfenbankjes en zwavelkopjes. De aardappelbovist komt veel voor in het Wildrijk en soms vind je een exemplaar waar een kostgangersboleet bovenop groeit. Spannend aan paddenstoelen is ook dat de een eetbaar is en de andere heel erg giftig. Laat ze dus maar gewoon staan.

Opruimers in de natuur

Bovenal zijn paddenstoelen belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken de paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, al dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Een onmisbare schakel in deze kringloop dus.

Als je van fotograferen houdt, neem je fototoestel dan mee, paddenstoelen zijn vaak heel fotogeniek!

Tips van de boswachter

  • Reserveren is verplicht i.v.m. corona. Het is helaas NIET mogelijk om ter plekke aan te sluiten.
  • Voor aanvang van de excursie wordt een vragenlijst met de deelnemers doorgenomen en we houden ons aan de richtlijnen van het RIVM.
  • Kinderen zijn van harte welkom
wildrijk / Gerard Bos
© Gerard Bos

Praktische informatie

Cover magazine 3. LNH

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Kerkemeertje

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.