Waterberging Twisk: beter te bekijken vanaf uitkijkpunt

Waterberging Twisk / Koos Leek
© Koos Leek
Datum
vr. 30 november 2018

Ontspannen turen naar vogels

Vanaf het uitkijkpunt ten noorden van Twisk langs de N239 kunnen vogelliefhebbers vanaf een bankje ontspannen vogels kijken en volop genieten van de rust en ruimte.

In waterberging Twisk maakten we een broedeiland, een veilige broedplek voor kluten, visdiefjes, kleine plevieren en meeuwen. Door moerasnatuur te creëren is het een extra aantrekkelijke plek voor baardmannetjes en roerdompen. Boswachter Roelf Hovinga: “Je kunt dit vogelrijke gebied nu zo goed overzien! Hier kun je echt genieten van IJslandse grutto's, waterral, bonte strandlopers en veel kluten, een genot voor het oog. Veel soorten watervogels dus, maar ook roofvogels zoals de bruine kiekendief, de buizerd, de sperwer en torenvalkjes ontbreken niet.”

Waterberging Twisk is 38 hectare groot en kan bij hevige regenval circa 100.000 m³ water bergen. Dat natuur en waterberging goed samen kunnen gaan, bewijst dit gebied. Meer lezen over de herinrichting kan hier.

Op het uitkijkpunt is 10 december 2018 een gedenksteen geplaatst met daarop de naam “George”. Deze steen is geplaatst door de nabestaanden van de in februari 2017 overleden George Blok. Vanaf de aanleg van waterberging Twisk in 2006 heeft George hier vele honderden uren doorgebracht. Aanvankelijk vooral om broed- en watervogels te tellen, veelal samen met vogelmaat Huub Reeze. De laatste jaren werkte George ook in toenemende mate mee met het beheer van het gebied. Vlak voor zijn overlijden heeft George aan nabestaanden en kennissen gevraagd om geen bloemstuk mee te brengen op z’n crematie maar een donatie te doen aan Landschap Noord-Holland. In overleg met de familie van George is er uiteindelijk voor gekozen om het binnengekomen geld te gebruiken voor de aanleg van een nieuw uitkijkpunt. Mede dankzij George kunnen bezoekers vanaf nu nog meer genieten van al het moois wat dit vogelrijke gebied te bieden heeft!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Kluut
© Gerard Bos
Kluut
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
© Roelf Hovinga
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
© Roelf Hovinga
Uitkijkpunt Waterberging Twisk
Baardmannetje
© Gerard Bos
Baardmannetje
cover M2 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven