Invasieve exoten opruimen in de Noordduinen

Voorbeeld gezeefd zand Noordduinen
© Landschap Noord-Holland
Datum
do. 14 september 2023

Werkzaamheden geven Noordduinen positieve impuls

Dit najaar gaat Landschap Noord-Holland weer aan de slag om de natuur te herstellen in de Noordduinen. Op ruim 80 locaties tussen strandslag Groote Keeten en strandslag Duinoord worden exoten weggehaald om ruimte te geven aan zeldzame inheemse planten en dieren. Een aantal van de locaties wordt daarna ingeplant met helmgras om overlast van stuivend zand te voorkomen.

Japanse bottelroos in Noordduinen
Japanse bottelroos

Exoten weg, om ruimte te geven
Invasieve exoten zoals de Japanse bottelroos kunnen in korte tijd grote stukken duin innemen. “In 2021 hebben we als proef op een aantal plekken Japanse bottelroos weggehaald en dit heeft goed uitgepakt. We hebben die plekken twee seizoenen met vrijwilligers nagelopen op hergroei en ze zijn nu zo goed als 100% schoon. We gaan nu op ruim 80 aanvullende plekken de bottelroos met wortels en al er uithalen,” zegt boswachter Tim Zutt. Het afgevoerde materiaal wordt duurzaam hergebruikt door middel van compostering. De firma AW Groep uit Hillegom voert het werk uit met aangepast materieel om de bodem te ontzien.

Aanplant helmgras 
Tim Zutt: “Langs de fietspaden en in de waterkeringszone worden de uitgezeefde plekken met helmgras ingeplant, om overlast door erosie en verstuiving te voorkomen. De overige plekken laten we open, om dynamiek in het duingebied te bevorderen. Plantensoorten die gebaat zijn bij open zand en overpoedering door mineraalrijk zand, zoals duinroos, buntgras en duinviooltjes kunnen dan weer floreren.”

Voorbeeld Aangeplant Helmgras Noordduinen
Voorbeeld aangeplant helmgras

Wanneer wordt er gewerkt?
De werkzaamheden vinden plaats van september tot eind februari 2024, juist in de herfst om rust te garanderen in het broedseizoen. Tim Zutt: “We proberen de overlast in de duinen tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Het kan voorkomen dat een wandel- of fietspad voor een korte periode wordt afgesloten. Maar we zullen dan ter plaatse duidelijke uitleg geven.” De Noordduinen behoren tot de Europese extra beschermde Natura2000 gebieden. Met de werkzaamheden kan dit beschermde duinlandschap behouden blijven en kan iedereen ervan genieten. Een soortenrijk landschap is echt iets om bijzonder zuinig op te zijn! De werkzaamheden worden gefinancierd door de Provincie Noord-Holland.

Zichtbaar effect
Dynamische duinen vormen een ‘thuis’ voor zeldzame duinvlinders, het duinviooltje, de tapuit en de bedreigde konijnenpopulatie: zij zijn ontzettend afhankelijk van dynamische duinen. Boswachter Tim Zutt: “Ik ben blij dat de schapenbegrazing, verwijderen van exoten èn de aanleg van stuifkuilen van de afgelopen jaren nu al een positief effect heeft. Want zo pakken we de verruiging aan die ontstaat door de enorme hoeveelheid stikstofneerslag. We gaan door met ons werk om de natuur te helpen herstellen.” Landschap Noord-Holland volgt in samenwerking met Provincie Noord-Holland de effecten.

Tim Zutt

Functie

Boswachter Wadden & Duinen

Tim beheert als boswachter de natuurgebieden in de kop van Noord-Holland. Niet alleen door onderhoud en toezicht maar mede door veranderingen in de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Zoals bv voor de tapuit in de Noordduinen, een zeldzame verschijning in Europa. Want, hoe de natuur er nu voor staat, dat bepaalt ook hoe je natuur verder kan ontwikkelen, samen met anderen!

Neem contact op
Tim Zutt
© Dutchphoto
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven