Genieten bij natuurgebied Abbestede vanaf een nieuwe Vinkentoren

Vinkentoren / Do van Dijck
Datum
vr. 3 maart 2023

Natuurgebied heeft nieuw uitkijkpunt

De Vinkentoren bij Abbestede is vervangen door een nieuw exemplaar. Je kunt hier nu je hart ophalen aan een prachtig uitzicht. Vanaf de toren overzie je het golvende Nollenland, de Zandpolder en het bollengebied. Je kunt er genieten van broedvogels zoals de grutto, kievit, visdief, kluut en bontbekplevier. 

Genieten in de natuur

In de herfst en voorjaar zijn er veel trekvogels op doortocht, die even komen bij tanken. In de winter voelen eenden en steltlopers zich er thuis. Do van Dijck: “We hebben nog veel meer ideeën om het gebied interessanter te maken voor recreanten. Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van bankjes en het realiseren van een vogelkijkpunt. Je vindt hier bijzondere flora en fauna. Door het zoute water dat onder de dijk doorsijpelt ontstaat een bijzondere vegetatie, denk aan zeldzame orchideeën.”

Renovatie voltooid

De oude Vinkentoren werd lang geleden geschonken door het gelijknamige bollenbedrijf uit Sint Maartensvlotbrug maar met de tijd kwamen er gebreken. De houten trap was al vervangen door een ijzeren exemplaar, nu is de complete renovatie voltooid. De toren is mogelijk gemaakt door diverse bijdragen en een schenking van de inmiddels overleden Betty Foppema uit Schagen. Zij kwam graag in de natuur rondom Callantsoog en hield veel van planten en vogels.

Tim Zutt

Functie

Boswachter Wadden & Duinen

Tim beheert als boswachter de natuurgebieden in de kop van Noord-Holland. Niet alleen door onderhoud en toezicht maar mede door veranderingen in de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Zoals bv voor de tapuit in de Noordduinen, een zeldzame verschijning in Europa. Want, hoe de natuur er nu voor staat, dat bepaalt ook hoe je natuur verder kan ontwikkelen, samen met anderen!

Neem contact op
Tim Zutt
© Dutchphoto
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven