Landje van Geijsel

Vliegende grutto's
© Mark Schuurman - Buiten-Beeld

Gruttoparadijs veiliggesteld voor de toekomst

Tel een stuk boerenland in de oksel van A9 en A2, bij Ouderkerk aan de Amstel, en één boer met inzicht bij elkaar op en je krijgt een internationaal vermaard vogelgebiedje, het Landje van Geijsel. Het grootste deel van het jaar is de 7,5 hectare grond van natuurboer Jan Geijsel een gewoon weiland met grazende Limousinkoeien. Maar elk jaar in februari zet hij de kraan open tot driekwart van zijn 7,5 hectare onder een mooi laagje water staat. Dat doet hij al sinds 1992 - en dat weten de trekvogels die in de eerste maanden van het jaar uit Zuid-Europa en Afrika weer naar het noorden koersen.

Aansterken en opvetten

Voor de vogels aan het broedseizoen kunnen beginnen, moeten ze aansterken, opvetten. De wormen die ze nodig hebben, vinden ze op de drassige randen rond het plasje op het Landje van Geijsel. Na het eten rusten ze ín de waterplas. Scholeksters, kieviten en pijlstaarten staan er met hun poten in het ondiepe water. Zelfs de zeldzame kemphaan pronkt er met zijn opvallende verenkraag. Grutto's zijn er soms met 5000 tegelijk. Ook lepelaar, bontbekplevier, groenpootruiter, oeverloper en zomertaling komen hier opvetten, net als vele andere steltlopers en eendensoorten.

Jonge kieviten in juli

Ook als het landje in juni weer drooggepompt wordt, is het nog interessant voor de vogels. Elk jaar blijven er paartjes tureluurs, kieviten, grutto's en slobeenden broeden. Tot ver in juli lopen er kieviten met jongen rond. Er is maar één conclusie: pal onder de rook van Amsterdam creëerde Jan Geijsel een paradijs voor vogels.

Veilige haven blijft

Sinds eind 2019 is Landschap Noord-Holland trotse eigenaar van het Landje en werd Jan Geijsel pachter van de grond. De eerste partij brengt kennis, ervaring en de garantie van continuïteit mee, de tweede drie decennia ervaring in het beheer. Een combinatie die garandeert dat het levenswerk van boer Geijsel nooit verloren zal gaan. Ook in de toekomst mogen de vogels rekenen op die onmisbare veilige haven in de drukke Randstad.

Meer lezen over andere aankopen

'DAAR LIGT EEN STUKJE NATUUR DAT OOK VAN MIJ IS'

Lodewijk Bosch van Drakestein hoefde geen cadeaus. Liever vroeg hij een donatie voor Landschap Noord-Holland om het vogelrijke Landje van Geijsel te behouden. En hij zag dat het werkte!

Lees verhaal
Lodewijk Bosch van Drakenstein
© Dutchphoto

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M2 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M2 2024 liggend

Heb jij het zomernummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.