Lodewijk Bosch van Drakestein

Lodewijk Bosch van Drakenstein
© Dutchphoto

"Daar ligt een stukje natuur dat ook van mij is"

Lodewijk Bosch van Drakestein hoefde geen cadeaus. Liever vroeg hij een donatie voor Landschap Noord-Holland om het vogelrijke Landje van Geijsel te behouden. En hij zag dat het werkte: als veel mensen een beetje bijdragen kan er iets groots ontstaan. "Bovendien is elke donatie een signaal aan de politiek, dat vind ik bijna net zo belangrijk."

Vogels vanaf de A9

Hij had geen belang bij 'flessen wijn en goedbedoelde boeken' toen hij vier jaar geleden 60 werd en afscheid nam van zijn baan als jurist bij de Amsterdamse politie. Lodewijk Bosch van Drakestein (64) vroeg vrienden en collega's een donatie te doen voor de aankoop van het Landje van Geijsel. "Ik had op zich geen relatie met het Landje behalve dat ik altijd onder de indruk was als ik de enorme hoeveelheden vogels vanaf de A9 zag. Maar de natuur is me zeer dierbaar. Ik moest er niet aan denken dat Amsterdam zo'n stukje natuur misschien zou willen annexeren. Toen ik las dat Landschap Noord-Holland het wilde aankopen, wist ik wat ik cadeau wilde krijgen."

Onze levensbron

"In Nederland staan de economie en ons eigen gemak en plezier altijd voorop. Moeder Aarde als onze levensbron hoort op de eerste plaats te komen. Ik vond het bizar dat in het begin van de coronacrisis circa 200.000 Nederlandse reizigers  van over de hele wereld terug wilden naar Nederland. Tweehonderdduizend! Hoeveel van die mensen, vroeg ik me af, hebben ooit de nachtegaal in de Kennemerduinen horen zingen?"

Allemaal een bijdrage leveren

Lodewijk hoort het nog te vaak: mensen die beweren begaan te zijn met de natuur maar hun vier vakantievluchten per jaar vergoelijken met een 'dat doet er toch niet toe als je het vergelijkt met de uitstoot van de Amerikaanse en Chinese industrie.' Hij maakt zich daar grote zorgen over. "Ik vind het mooi dat clubs als WNF en Landschap Noord-Holland dat omdraaien. Die zeggen: als we allemaal een kleine bijdrage doen, kunnen we iets heel moois bereiken. Ik kan die oproep alleen maar ondersteunen: doe mee! Bovendien is elke donatie ook een signaal aan de politiek: 'hou op de natuur stuk te maken."

Donateur Lodewijk Bosch van Drakenstein en boswachter Marion op bezoek bij aankoop Landje van Geijsel
© Dutchphoto
Boswachter Marion Scherphuis en Lodewijk Bosch van Drakestein op bezoek bij het Landje van Geijsel

Aandacht, liefde en kennis

Met enige regelmaat bezoekt Lodewijk activiteiten van Landschap Noord-Holland. Hij is elke keer weer onder de indruk van de aandacht, liefde en kennis die hij daar tegenkomt. "Ik zou niet weten aan wie ik mijn geld meer zou toevertrouwen." Ook bij de aankoop van het Landje van Geijsel werd zijn vertrouwen niet beschaamd. "Er waren problemen en er was politieke tegenwerking, maar Landschap Noord-Holland hield vol. Ik weet nog de blijdschap die ik voelde toen het gelukt was. En hoe heerlijk is het om te kunnen zeggen: daar ligt een stukje natuur dat ook van mij is, en van mijn vrienden en collega's." En alsof toeval niet bestaat... op 28 februari 2020, precies vier jaar na zijn 60e verjaardag, was Lodewijk aanwezig bij de officiële overdracht van het Landje van Geijsel aan Landschap Noord-Holland. "3500 grutto's zongen er die dag hun voorjaarslied. Een mooier verjaardagscadeau had ik niet kunnen krijgen."

Ervaringen van andere donateurs

Méér natuur in de buurt

Overal rukken economische activiteiten op en verliest natuur terrein. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
vissenbossen

Onderwaterriffen voor meér biodiversiteit

We willen 600 meter vissenbos aanleggen in het Amstelmeer. Dat is goed voor vissen én andere dieren. Met jouw hulp maken we een prachtig onderwaterparadijs.