Petra Hageman

Petra Hageman
© Cees de Jonge

"Laat de natuur alsjeblieft de natuur"

Samen met haar man runt Petra Hageman (54) ecologische kwekerij De Bolderik. Al jaren maken zij zich zorgen over de achteruitgang van de Nederlandse natuur. Met de verkoop van zaden van wilde, inheemse bloemen willen ze een bijdrage leveren aan het behoud van de natuur. Een donatie aan het Natuurfonds was dan ook een logische keuze. 

Paars akkerkruid

Van gele kamille tot gewone reigersbek en van koningskaars tot honingklaver: op 1 hectare grond bij Wervershoof kweken Petra Hageman en Jos Groen een kleine 200 soorten wilde, inheemse bloemen. De kwekerij is genoemd naar de bolderik, een paars-roze akkerkruid dat vroeger volop in vooral roggevelden groeide maar nu uiterst zeldzaam is. "Wij zijn ons bedrijf begonnen omdat we zagen hoe de natuur achteruitging," zegt Petra. "Met de zaden die we kweken willen we een bijdrage leveren aan het behoud en herstel van de biodiversiteit. Planten en dieren hebben onze steun heel hard nodig. Wat we ons vaak niet realiseren is dat wij zelf de natuur net zo hard nodig hebben. Zonder natuur houdt het ook voor ons mensen op." 

Genieten van de Noord-Hollandse natuur 

"Ik zag een nieuwsbrief voorbij komen met de oproep om aan het Natuurfonds te doneren, en dacht: dat is goed, daar doe ik iets mee. We steunen verschillende goede doelen, op het gebied van natuur en mensen en vluchtelingen, maar Landschap Noord-Holland op het moment niet. Dat gaat veranderen, want ik ga weer donateur worden, maar ik dacht: laat ik beginnen met een donatie aan het Natuurfonds. Ik heb meteen 30 euro gestort. Wij wonen in Noord-Holland, en hoewel we niet veel tijd hebben om eropuit te trekken, genieten we toch regelmatig van de Noord-Hollandse natuur." 

Sloot Hempolder
© Henk van bruggen

Natuur te hulp schieten

Petra maakt zich zorgen over de klimaatverandering. Ook in haar dagelijks werk heeft ze met de gevolgen te maken. "Het klimaat wordt steeds wispelturiger. Lange droogte of opeens bizar veel regen in korte tijd hebben steeds vaker misoogsten tot gevolg. Dat is heel ingrijpend voor ons bedrijf." Positief daarentegen is dat ze merkt dat er steeds meer vraag is naar de producten van De Bolderik. "Steeds meer mensen zien in dat we de natuur te hulp moeten schieten." 

We hebben wél invloed 

Petra hoopt dat de mensheid op tijd tot inkeer komt en betere keuzes gaat maken over afval, energie en de omgang met de natuur. "Ik ben daar eerlijk gezegd niet heel positief over. Maar ik blijf geloven dat we invloed hebben. Mensen die alleen maar zeggen dat 'alles kapot gaat' probeer ik er altijd op te wijzen dat ze er wél wat aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door zo'n initiatief als het Natuurfonds te steunen." Of haar geld naar vogeltjesland of bedreigde bloemenweides of een eendenkooi gaat, maakt Petra niet uit. "En ook niet of het bij ons in de buurt besteed wordt of heel ergens anders. De mensen die daarover gaan, weten waar de knelpunten zitten. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn geld goed besteed wordt." 

Ervaringen van andere donateurs

Méér natuur in de buurt

De verstedelijking neemt toe en er is minder ruimte voor ons allemaal om te ontsnappen aan de drukte. Dat kan niet zo doorgaan. Met jouw hulp gaan we de natuur in Noord-Holland uitbreiden. Is de volgende aankoop bij jou in de buurt?

Koop een stuk natuur voor € 7,50 per m2

Ja, ik help mee

Wat gebeurt er als we niets doen?

Planten en dieren komen in de knel, jij verliest jouw groene omgeving. Geef de natuur méér ruimte. Elke meter telt!
Natuurgebied Eilandspolder bij het dorpje Driehuizen vanuit de lucht
© Menno Schaefer
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.