Renovatie Fort Zuidwijkermeer: toekomstig Kaasfort

Project
Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

We koesteren UNESCO Werelderfgoed

Fort Zuidwijkermeer is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. Vanuit onze ambitie 'Toekomst geven aan cultuurhistorisch erfgoed' zorgen we ervoor dat het fort na de restauratie een passende invulling krijgt en deels toegankelijk wordt voor publiek.

Restauratie

Met deze investering brengen we het fort niet alleen weer terug in goede staat, maar biedt het ook een eigentijdse invulling: bijzondere kazen krijgen hier een plek in de koele kelders. Deze kelders werden vroeger gebruikt om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren. De groene zijde van het fort blijft natuurgebied. De natuur rondom is een oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen, vogels en insecten.

De restauratiewerkzaamheden zullen naar verwachting in 2019 klaar zijn. Activiteiten vinden plaats aan de entreezijde van het fort. Publiek kan na de renovatie binnenkijken en rondlopen. Het fort zal daarnaast ruimte bieden voor vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die het groenonderhoud voor hun rekening nemen (wilgen knotten etc).

Hoogwaardige kazen vinden hier hun plek

Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk. Deze kaasaffineur was op zoek naar een bedrijfspand met een hoge luchtvochtigheid en een constante lage temperatuur. Bourgondisch Lifestyle bewerkt zeer hoogwaardige kazen en heeft winkels in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam en levert aan gerenommeerde restaurants. In ons fort worden de kazen gerijpt, bewerkt en opgeslagen. En er komen proeverijen.

Update oktober 2019 - Oplevering fort vertraagd

We hadden verwacht dat de renovatie zou zijn afgerond. Echter een laatste deel van het werk wacht nog op goedkeuring van de gemeente. Helaas ligt de renovatie stil en loopt een onbekende vertraging op, omdat enkele bezwaren werden ingediend. We zijn met de indieners van de bezwaren in gesprek gegaan en begrijpen hun zorg. Samen met hen willen we tot een goede oplossing komen. Daar zijn we druk over in gesprek.  Zodra die oplossing er ligt en we vervolgens groen licht krijgen van de gemeente, pakken we de renovatie van Fort Zuidwijkermeer verder op. De vertraging kan tot maximaal een jaar duren. 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Fort Zuidwijkermeer
Roelf Hovinga
© Cees de Jonge

Ontvang tips van de boswachter

Onze boswachters kennen de mooiste plekjes. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand tips en routes om de Noord-Hollandse natuur te ontdekken.

Naar boven
Weekendje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.