Renovatie Fort Zuidwijkermeer: toekomstig Kaasfort

Project
Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto

We koesteren UNESCO Werelderfgoed

Fort Zuidwijkermeer is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. Vanuit onze ambitie 'Toekomst geven aan cultuurhistorisch erfgoed' zorgen we ervoor dat het fort na de restauratie een passende invulling krijgt en deels toegankelijk wordt voor publiek.

Restauratie

Met deze investering brengen we het fort niet alleen weer terug in goede staat, maar biedt het ook een eigentijdse invulling: bijzondere kazen krijgen hier een plek in de koele kelders. Deze kelders werden vroeger gebruikt om vlees en andere voedselvoorraden te bewaren. De groene zijde van het fort blijft natuurgebied. De natuur rondom is een oase voor padden, kikkers, vleermuizen, vissen, vogels en insecten.

De restauratiewerkzaamheden zullen naar verwachting in 2019 klaar zijn. Activiteiten vinden plaats aan de entreezijde van het fort. Publiek kan na de renovatie binnenkijken en rondlopen. Het fort zal daarnaast ruimte bieden voor vrijwilligers van Landschap Noord-Holland die het groenonderhoud voor hun rekening nemen (wilgen knotten etc).

Bijdragen aan herstel ?

We zijn nog op zoek naar financiering voor het mogelijk maken van de restauratie. Helpen kan, je bijdrage is zeer welkom. Donatie doen? Lees dan hier verder.

Hoogwaardige kazen vinden hier hun plek

Voor dit project zijn we een samenwerking aangegaan met Bourgondisch Lifestyle uit Beverwijk. Deze kaasaffineur was op zoek naar een bedrijfspand met een hoge luchtvochtigheid en een constante lage temperatuur. Bourgondisch Lifestyle bewerkt zeer hoogwaardige kazen en heeft winkels in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam en levert aan gerenommeerde restaurants. In ons fort worden de kazen gerijpt, bewerkt en opgeslagen. En er komen proeverijen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Fort Zuidwijkermeer
© Dutchphoto
Fort Zuidwijkermeer
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven